Avgustovske večere bodo ljubitelji filma v Ljubljani preživeli tudi na Muzejski ploščadi na Metelkovi. Foto: Slovenska kinoteka/Asiana Jurca Avci
Avgustovske večere bodo ljubitelji filma v Ljubljani preživeli tudi na Muzejski ploščadi na Metelkovi. Foto: Slovenska kinoteka/Asiana Jurca Avci

Kinoteka se med 9. in 24. avgustom seli na zelenico letnega kina na Muzejski ploščadi Metelkova, kjer bodo znova prikazani izbrani filmi Slovenske kinoteke. Otvoritvenemu filmu Slike iz življenja udarnika Bahrudina Bate Čengića iz leta 1972 bodo sledile projekcije filmov Moje 20. stoletje, ki ga je režirala Ildiko Enyedi, Tropska bolezen Apichatponga Weerasethakula, ki je leta 2004 na festivalu v Cannesu prejela veliko nagrado žirije, v sodelovanju z Radiem Študent pa bodo prikazani tudi zmagovalne glasbene videospote 15. festivala Tresk.

V programu letnega kina se bodo spomnili tudi desete obletnice smrti Tomaža Šalamuna z dokumentarnim portretom Buča na vroči strehi sveta. Foto: BoBo
V programu letnega kina se bodo spomnili tudi desete obletnice smrti Tomaža Šalamuna z dokumentarnim portretom Buča na vroči strehi sveta. Foto: BoBo

Osrednji program letos posvečen poeziji podob
Med 13. in 18. avgustom bo v sklopu letnega kina na sporedu program Poletje na platnu in med platnicami, s katerim že nekaj poletij v središču Ljubljane povezujejo filme in knjige. Letošnji program z naslovom (Po)doba poezije so posvetili prepletu filma in poezije, poleg izbranih filmov in knjig pa so povabili tudi nekaj gostov, s katerimi se bodo pogovarjali tako o poeziji kot o poeziji podob. "Med filmom in poezijo so stkane neštete vezi, ki prepletajo besede in podobe, glasbo in ritem, zvene in tišine. Poezija navdihuje številne filmske ustvarjalce, filmske podobe pa sooblikujejo nove pesniške intervencije," so ob tem zapisali v kinoteki.

Poletje na platnu in med platnicami bodo odprli s filmom Sajat-Nova: Barva Granata iz leta 1969, v katerem je režiser Sergej Paradžanov skozi izrazito poetičen filmski jezik predstavil velikega armenskega pesnika in glasbenika iz 18. stoletja Harutjana Sajakjana. S projekcijo bodo obenem obeležili stoletnico režiserjevega rojstva.

Spored letnega kina na muzejski ploščadi Metelkova

Ker je število stolov na muzejski ploščadi omejeno, na zelenici pa je dovolj prostora za vse obiskovalce, organizatorji priporočajo, da na projekcije s seboj prinesete zložljiv stol, blazino, odejo ali kakšen drug pripomoček za čim udobnejše spremljanje programa. Vse projekcije in dogodki so brezplačni.

Petek, 9. avgust

21:00 Slike iz življenja udarnika/Slike iz života udarnika (Bahrudin Bato Čengić)
Več o filmu

Sobota, 10.avgust
21:00 Moje 20. stoletje/Az én XX. századom (Ildikó Enyedi)
Več o filmu

Nedelja, 11. avgust
21:00 Tropska bolezen/Sud pralad (Apichatpong Weerasethakul)
Več o filmu

Ponedeljek, 12. avgust
21:00 Projekcije zmagovalnih videospotov 15. Festivala Tresk
Več o programu

Torek, 13. avgust
21:00 Sajat-Nova: Barva Granata/Sayat Nova (Sergej Paradžanov)
Več o filmu

Sreda, 14. avgust
20:00 Pogovor: Težke gobice in drugi pesniški prostori
Več podrobnosti
21:00 Buča na vroči strehi sveta (Nejc Saje, Jeffrey Young)
Več o filmu

Četrtek, 15. avgust
20:00 Predavanje: O Pasolinijevi poetiki
Več o predavanju
21:00 Cvet tisoč in ene noči/Il fiore delle mille e una notte (Pier Paolo Pasolini)
Več o filmu

Petek, 16. avgust
20:00 Pogovor: Pesniško gibanje Črna skrinjica
Več o pogovoru
21:00 Paterson (Jim Jarmusch)
Več o filmu

Sobota, 17. avgust
20:00 Predavanje: Kako nas je naredila poezija?
Več o predavanju
21:00 Pesmi iz drugega nadstropja/Sanger fran andra vaningen (Roy Andersson)
Več o filmu

Nedelja, 18. avgust
21:00 Veter nas bo odnesel s seboj/Bad ma ra khahad bord (Abbas Kiarostami)
Več o filmu

Ponedeljek, 19. avgust – Sobota, 24. avgust
10. FEKK – Mednarodni festival kratkega filma
Več o programu festivala

Poletni kino na Krasu

Skupaj s Kosovelovim domom Sežana Slovenska kinoteka prireja filmski program Poletnega kina na Krasu. Na dvorišču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači lahko v avgustu ujamete filmske upodobitve uspešnih, vztrajnih in močnih žensk, ki so se uveljavile na različnih ustvarjalnih področjih. Več o programu je na voljo na spletni strani Slovenske kinoteke.

Projekcije posvečene pomembnim ustvarjalcem in pesnikom
Spomnili se bodo tudi desete obletnice smrti Tomaža Šalamuna, in sicer z dokumentarnim portretom Buča na vroči strehi sveta, ki preplete intervjuje, redke arhivske posnetke in pesnikova branja lastne poezije, ter pogovorom, v katerem se bodo avtor filma Jeffrey Young, pisateljica Erica Johnson Debeljak in pesnik Gregor Podlogar med drugim spraševali o tem, s čim Šalamun nagovarja še danes. V tem delu bodo prikazali še dela filmskih velikanov Piera Paola Pasolinija, Jima Jarmuscha, Roya Anderssona in Abbasa Kiarostamija.

Projekcije na prostem bo sklenil deseti festival kratkega filma FeKK
Letni kino bo sklenil šestdnevni festival kratkega filma FeKK, ki nastaja v sodelovanju z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken. Letošnjo, deseto izvedbo so podnaslovili To ni faza/It's not a phase, osrednji poudarek pa bo po tradiciji namenjen mednarodnemu in domačemu tekmovalnemu programu ter predstavitvi aktualnih kratkometražnih produkcij iz širše regije. V primeru dežja dogodki odpadejo, razen projekcij 10. festivala FeKK, ki bodo v tem primeru izvedene v Slovenski kinoteki.