75-letni Woody Allen se je odprtja prestižnega filmskega festivala v Cannesu udeležil v družbi ostalih članov ekipe filma Midnight in Paris, Adrienom Brodyjem, Owenom Wilsonom in Michaelom Sheenom. Filmski kritiki so bili tokrat bolj kot v preteklih letih naklonjeni Allenovemu izdelku. Foto: EPA
75-letni Woody Allen se je odprtja prestižnega filmskega festivala v Cannesu udeležil v družbi ostalih članov ekipe filma Midnight in Paris, Adrienom Brodyjem, Owenom Wilsonom in Michaelom Sheenom. Filmski kritiki so bili tokrat bolj kot v preteklih letih naklonjeni Allenovemu izdelku. Foto: EPA
Cannes
Španski igralec Antonio Banderas in njegova mehiška kolegica Salma Hayek v Cannesu promovirata prihajajoči animirani film o spretnem mečevalcu, ki smo ga spoznali že v Shreku, Puss in Boots. Foto: EPA
Film Polnoč v Parizu je odprl Cannes

"Zame je ogled 20 filmov v tako kratkem času nekaj neobičajnega in podobnega počitnicam, saj se lahko osredotočim le na filme brez distrakcije, ki me sicer spremlja v vsakdanjem življenju. Sijajno je," je ob začetku svojega 'oddiha' povedal predsednik letošnje žirije, ameriški igralec in režiser Robert De Niro.
Zbrane ljubitelje filma in številne fotografe je pozdravil Woody Allen, ki mu je pripadla čast odprtja 64. mednarodnega filmskega festivala s filmom Midnight In Paris (Polnoč v Parizu), v katerem se Owen Wilson vrne v čas, v katerem sreča pisatelja Ernesta Hemingwayja in slikarja Pabla Picassa.
To so bili časi ... Pa so bili res?
Režiser v filmu raziskuje, koliko resnice je v večnem prepričanju, da so bili pretekli časi boljši od sedanjosti. Glavni protagonist filma Gil tako hrepeni po 20. letih preteklega stoletja v Parizu, ko sta tam med drugim živela Gertrude Stein in Salvador Dali, medtem ko se želi Paul Gauguin vrniti v renesanso. "Veste, razmišljanje, da je življenje v drugem času, boljše, je velika zanka," pojasnjuje Allen.

Več o programu canskega festivala najdete tukaj.

Vendar bolj kot sama zgodba je pred projekcijo pozornosti medijev zbudila majcena vloga francoske prve dame Carle Bruni, ki se za 'hip' oziroma v treh prizorih v filmu pojavi v vlogi muzejske vodnice. Brunijeva je svoj napovedan prihod odpovedala zaradi osebnih razlogov. Allen se je spomnil, kako je na zajtrku pri francoskem predsedniku Nicolasu Sarkozyju Brunijevo povabil k manjši vlogi v filmu, in njenega odgovora na to, da bi rade volje nastopila v njegovem filmu, saj bo lahko tako vnukom pripovedovala, da je bila v filmu.
Po rdeči preprogi so se med drugim sprehodili še Robert De Niro, Uma Thurman, Salma Hayek in Antonio Banderas - slednja sta se povzpela na velike čevlje ob promociji filma Puss in Boots. Angelina Jolie je pozirala ob plišasti podobi Kung Fu Pande 2. Poleg tega animiranega filma pa bodo premierno v Cannesu med drugim predvajali tudi četrto nadaljevanje Piratov s Karibov, v katerem ponovno nastopa Johnny Depp, tokrat v družbi Penelope Cruz.
Filmski kritiki so si že imeli priložnost ogledati nekaj filmov. Navdušenje je požel edini britanski naslov v tekmovalnem programu We Need to Talk about Kevin, filmska priredba knjižne uspešnice Lionel Shriver. V filmu igra Tilda Swinton kot mati, ki se sooča s soudeležbo svojega sina v šolskem masakru.
Kdor čaka, dočaka
Po dolgem čakanju je cansko palmo vendarle dočakal 71-letni italijanski režiser Bernardo Bertolucci. "Čakal sem, a zdaj je tukaj," je režiser, ki velike palme še ni bil deležen, povedal po podelitvi častne zlate palme.






























Film Polnoč v Parizu je odprl Cannes