Madonna je že desetletja sinonim za drznost in spektakel. Foto: EPA
Madonna je že desetletja sinonim za drznost in spektakel. Foto: EPA

62-letna zvezdnica je najbolje prodajana ženska pevka vseh časov, prodala je več kot 335 milijonov plošč. V skoraj 50 let trajajoči karieri se je preizkusila tudi kot igralka, režiserka in scenaristka. Njena najbolj znana filmska vloga je upodobitev nekdanje argentinske prve dame Evite Peron v filmu Evita, za katero je bila nagrajena z zlatim globusom. Igrala pa je tudi v filmu Ženska liga (1992), film W E (2011) pa je režirala in zanj napisala scenarij.

"Rada bi predstavila neverjetno pot, na katero me je popeljalo življenje kot umetnico, glasbenico, plesalko in človeka, ki se skuša prebiti v tem svetu," je ob napovedi biografskega filma, ki ga bodo posneli pod okriljem studia Universal Pictures, dejala Madonna. "Glasba me žene naprej in umetnost me ohranja pri življenju. Toliko je še nepovedanih in navdihujočih zgodb, in kdo bi jih povedal bolje kot jaz."

Ameriška pevka ima sicer že dalj časa težave s koleni in kolki, zaradi česar je odpovedala več koncertov turneje Madame X. Marca je na enem izmed nastopov nerodno padla in si huje poškodovala koleno. Epidemijo koronavirusne bolezni 19 je izkoristila za potreben počitek, prestala pa je tudi operacijo. Na začetku maja je oboževalce obvestila, da je med turnejo prebolela covid-19.

Sorodna novica Madonna, drzna kraljica popa, pri 60. še ne počiva

Burno na odru in zunaj njega

V svoji dolgoletni karieri je Madonna Louise Veronica Cicconel, kot je njeno polno ime, javnost nemalokrat šokirala s svojimi izzivalnimi nastopi in provokativnimi izjavami, pa tudi navdušila z dobrodelnostjo in nepozabnimi glasbenimi albumi. Preboj na svetovno glasbeno sceno ji je uspel z drugim albumom Like A Virgin iz leta 1984. Do zdaj je izdala 13 studijskih albumov.

Za svoje delo je Madonna prejela številne nagrade, med njimi grammyja za albuma Ray of Light (1998) in Confessions on a Dance Floor (2005), njene pesmi, kot so Like a Virgin, Into the Groove, Papa Don't Preach, Like a Prayer, Vogue in Frozen, pa so pogosto zasedale prva mesta različnih glasbenih lestvic.

Tako kot je dvigovala prah s svojimi izzivalnimi nastopi, že vse življenje žanje pozornost tudi s svojim zasebnim življenjem. Je mama šestih otrok, dva, Lourdes in Rocca, sta njena biološka otroka, ki imata še štiri brate in sestre, Davida Banda, Mercy James ter dvojčici Stello in Estere, ki jih je posvojila v Malaviju.