V trinajstih dvoranah Art kino mreže po Sloveniji in v Slovenski kinoteki v Ljubljani bo nocoj, na zimski solsticij in najkrajši dan v letu, potekala Noč kratkih filmov. Letošnji dogodek vključuje tri programske sklope, enega za najmlajše in dva za odraslo občinstvo.

V grškem Mikrobiomu opazujemo mirno življenje Ikarcev, v katerega dnevno posega vsiljivo raziskovanje znanstvenikov, ki želijo odkriti skrivnost dolgega in zdravega življenja. Foto: Slovenska kinoteka
V grškem Mikrobiomu opazujemo mirno življenje Ikarcev, v katerega dnevno posega vsiljivo raziskovanje znanstvenikov, ki želijo odkriti skrivnost dolgega in zdravega življenja. Foto: Slovenska kinoteka

V Slovenski kinoteki bodo prikazali izbor nagrajenih filmov letošnje edicije Festivala kratkega filma FeKK. Na festivalu je glavno nagrado prejel grški režiser Stavros Petropulos za dokumentarni film Mikrobiom, ki je priča trku dveh svetov – prebivalcev grškega otoka in znanstvenikov, ki raziskujejo njihovo dolgoživost. Prikazali bodo tudi dokumentarni film Sutherland v okvirju, ki je prejel nagrado za najboljši slovenski kratki film. Hrvaški eksperimentalni film Sunčice Fradelić Dokler smo bili tu je bil zmagovalec v sekciji FeKK BAL. Na programu sta še igrani film Štiri tablete zvečer režiserja Learta Rame o zapletenem odnosu med igralcem in režiserjem filma ter animirani film Musical Žige Krajnca.

Noč kratkih filmov bo prinesla tudi najzanimivejše naslove z aktualnih edicij festivalov Kino Otok, natančneje iz kratkometražne sekcije Video na plaži, in festivala kratkega filma FeKK, pa tudi druge kratke filme, ki so zaznamovali letošnje leto.

Dokler smo bili tu v režiji  Sunčice Fradelić je filmska meditacija o neizbežnih spremembah. Foto: Slovenska kinoteka
Dokler smo bili tu v režiji Sunčice Fradelić je filmska meditacija o neizbežnih spremembah. Foto: Slovenska kinoteka

Program slovenskih animacij za otroke in družine ter izbor kratkometražnih filmov za odrasle bosta na sporedu Art kina Odeon v Izoli, Kina Trbovlje, Kina Velenje, Kina Vrhnika, Kinogledališča Tolmin, Kosovelovega doma Sežana, Kulturnega doma Cerknica, Mestnega kina Domžale, Kulturnega doma Nova Gorica in Mestnega kina Ptuj.

V Linhartovi dvorani v Radovljici, Filmskem gledališču Idrija in Kinu Sora Škofja Loka bodo tokratno Noč kratkih filmov namenili predvsem najmlajšim gledalcem, kjer jim bodo na ogled trije slovenski kratki animirani filmi.

V programu za otroke bodo na ogled Prava pepelka režiserke Sare Božanić, ki govori o deklici, ki je stigmatizirana, ker nima ene noge, in njeni želji, da bi plesala. Predvajali bodo tudi kratki film Bimberli Roka Predina, za katerega je glas posodil Tilen Artač. V program Kratki za najmlajše se je uvrstil še režiser Jaka Ivanc z animiranim filmom Sacapufi: Žiže, s katerim se je predstavil v programu mladega občinstva na 43. mednarodnem festivalu kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu.

Jaka Ivanc si je v svoji animaciji zamislil
Jaka Ivanc si je v svoji animaciji zamislil "spacapufe", ki se v goščavi nažirajo s slastnimi žižami. Ko jih oberejo do konca, se morajo podati na lov za novimi sadeži. Foto: SFC

V programu za odrasle bo na ogled animirani film Pentola, v katerem Leo Černic predstavi zgodbo majhnega moža srednjih let, ki zapusti svojo ženo Titti zaradi Batmana. Prikazali bodo tudi že omenjeni Sutherland v okvirju, ki sta ga režirala Matjaž Jamnik in Gaja Naja Rojec in pripoveduje o neenakosti, ki še vedno opredeljujejo belo in temnopolto skupnost v južnoafriškem mestu Sutherland.

Režiserka Žoel Kastelic se bo predstavila s Pesmijo kitov, prek katere sporoča, da se čedalje manj zavedamo vezi človeka z naravo. Na programu Kratki filmi za najdaljšo noč je tudi igrani film Tako se je končalo poletje, za katerega je Matjaž Ivanišin prejel nagrado zlati voziček za najboljši film v kategoriji kratkih filmov na Mednarodnem filmskem festivalu v Zagrebu.

Na sporedu so še Obzornik 670, v katerem Nika Autor premišljuje o rezilni žici, postavljeni na poljih in v gozdovih ob meji EU-ja, animirani kratki film Musical Žige Kranjca, ki si ga bo drevi mogoče ogledati tudi v Slovenski kinoteki in eksperimentalni kratki film x1ESCHATON, prek katerega Juš Premrov odslikava pesem o minevanju, vztrajanju in ljubezni.