Velikan italijanskega filma je vedno govoril, da je biti igralec ne le daleč od trpljenja, ampak tudi precej zabavno.
Velikan italijanskega filma je vedno govoril, da je biti igralec ne le daleč od trpljenja, ampak tudi precej zabavno. "Pote zjutraj pridejo z limuzino, te odpeljejo v studio, pod roko ti dajo lepo dekle ... In temu rečejo poklic? Dajte, no!"Na fotografiji je Marcello s Sophio Loren. Foto: AP
67. izdajo festivala v Cannesu (2014) je na uradnem plakatu krasila Mastroiannijeva podoba. Foto: Reuters
Marcello Mastroianni in Anita Ekberg v Sladkem življenju (1960)
Z Anito Ekberg v Sladkem življenju (1960). Foto: AP

Mastroianni se je rodil leta 1924 v kraju Fontana Liri na rimskem podeželju v revni kmečki družini. Med drugo svetovno vojno je zbežal iz nemškega delovnega taborišča in se nato do konca vojne skrival. Leta 1945 pa je prišel v Rim, kjer je dobil delo v uradu neke filmske družbe. Tukaj se je tudi začela njegova igralska pot, na kateri je zaigral v več kot 140 filmih.

Sprva je upodabljal mlade, romantične lepotce, pozneje ležerne, kultivirane moške iz visoke družbe. Bil je nenavadno šarmanten, rahlo melanholičen in ironičen igralec.

Usodna "dolce vita"
Filmsko kariero je Mastroianni začel leta 1947 (I Miserabili Riccarda Fredde), do leta 1960 pa je že igral v skoraj 40 filmih, tudi znanih italijanskih režiserjev, kot sta Dino Risi (Drevored upanja) in Luchino Visconti (Bele noči). Razcvet pa je njegova filmska kariera doživela, ko je bil star 36 let, z vlogo mladega novinarja s podeželja, očaranega nad bliščem aristokracije in norih rimskih noči v Sladkem življenju.

Kdo je kdo italijanskega filma
V skoraj petdesetletni karieri je Mastroianni sodeloval tudi z velikani italijanskega filma, kot so Michelangelo Antonioni (Noč in Nad oblaki), Vittorio de Sica (Poroka po italijansko), Ettore Scola (Drama ljubosumja, Poseben dan, Terasa, Splendor), Marco Ferreri (Liza, By Bye Monkey), brata Taviani (Allonsanfin), Liliana Calvani (Koža) in Giuseppe Tornatore (Vsi so dobro).

Med neitalijanskimi režiserji pa velja omeniti njegovo sodelovanje z Robertom Altmanom (Pret-a-porter), Johnom Boormanom (Leo The Last), Romanom Polanskim (What?) in Nikito Mihalkovim (Črne oči).

Dvakrat snemal tudi v Sloveniji
Dvakrat je snemal tudi v Sloveniji, leta 1957 film Kruh in sol režiserja Františka Čapa, v katerem sta igrala tudi Mila Kačič in Stane Sever, leta 1969 oz. 1970 pa je bil pri nas posnet del filma Sončnice, v katerem je igral s Sophio Loren.

Prejel je številne nagrade. Bil je trikrat nominiran za oskarja, prejel dva zlata globusa in bil dvakrat nagrajen za najboljšo moško vlogo na filmskem festivalu v Cannesu.

Don Juan zvezdniških krogov
Mastroianni, ki se je leta 1950 poročil s Floro Carabello, s katero ima hčerko Barbaro, se ni nikoli ločil, imel pa je številne ljubezenske zveze, med drugim tudi z igralko Faye Dunaway in Martho Keller, nazadnje pa s Catherine Deneuve, s katero ima hčerko Chiaro, ki je prav tako igralka.

Potem ko so ga več mesecev zdravili zaradi raka na trebušni slinavki, je umrl na svojem pariškem domu v 73. letu starosti.