Festivalski program obsega 97 filmov. Foto: festival DokMa
Festivalski program obsega 97 filmov. Foto: festival DokMa
Trilogija Adama Elliota Stric
Tudi animirani filmi so lahko dokumentarni.
Za blagajno
Tudi v trgovini je mogoče posneti zanimive dokumentarce. Foto: DokMa

Do 6. novembra bodo v kinih Udarnik, Partizan in Gledališče, v Pekarni in galeriji MediaNox predvajali 97 filmov iz 32 držav. Ti so razdeljeni v štiri kategorije, od katerih bo ena, Medregionalna retrospektiva, tudi tekmovalna. Mednarodna žirija, ki bo odločala o dobitnikih, bo letos prvič najboljšim podelila školjko trikotničarko.

Vabimo vas tudi k prebiranju dnevnika, ki ga pišejo organizatorji festivala.
Raznolika dokumentarna produkcija

Glavni namen festivala, ki ga organizira Pekarna magdalenske mreže, je pokazati ustvarjalno moč dokumentarnega filma, ob tem pa obiskovalcem pokazati tudi, kako raznolika je lahko tovrstna produkcija. Dokumentarni film je v Sloveniji še vedno podcenjen, prav festival pa lahko odpre pot k večji pluralnosti avdiovizualne kulture, so prepričani organizatorji.

Trikotniška - tričlanska - žirija
Filme v Medregionalni perspektivi bo presojala žirija, ki jo sestavljajo programski vodja Slovenske kinoteke Koen van Daele, predstavni švedskega nacionalnega festivala v Goeteborgu Ulf Sigvardson in kultni srbski režiser Želimir Žilnik. Prav slednjemu je posvečena tudi kategorija Veliki dokumentarci, v kateri bodo predvajali izbrane Žilnikove filme, ob njegovih izdelkih pa tudi pregled hrvaškega dokumentarnega ustvarjanja v 60. in 70. letih 20. stoletja. Z Velikimi dokumentarci želijo organizatorji spomniti na pomen tradicije in zgodovinski pomen umetniškega dokumentarca.

Zgled iz Finske
Medtem ko Medregionalna perspektiva zajema sodobno dokumentarno produkcijo evropskih držav, ki niso članice Evropske unije, pa Vzporednice prikazujejo izbrane slovenske, evropske in svetovne dokumentarne filme. Posebej zanimiv pa bo Glavni program, v kateregasodi tudi film, ki bo odprl festival, ob njem pa bodo med drugim predvajali tudi Tri sobe melanholije, za katerega je režiserka Pirjo Honkasalo iz Finske na največjem svetovnem festivalu dokumentarnega filma IDFA v Amsterdamu prejela eno od nagrad. V glavnem programu se bodo letos ukvarjali tudi z igranimi dokumentarci in sodobnimi variacijami tega žanra.

Predavanja, razstave in delavnica spremljevalnega programa
Projekcije v Mariboru bo spremljal izobraževalni program, ki bo na tridnevni delavnici filmske teorije udeležence seznanil z osnovnimi idejami dokumentarne filmske teorije, analizo filmov festivalskega programa in mislimi, ki so se gledalcem porodile ob gledanju filmov. Njihove ideje bo v eter spuščal posebni festivalski radio. Spremljevalni program pa bodo obogatili tudi predavanje Igorja Koršiča o prehajanju med dokumentarno in igrano dramo (3. 11. ob 18.00 v galeriji MediaNox), razstava dokumentarnih fotografij Mance Juvan (v GUF-u v Pekarni med festivalom), razstava filmske tehnike v kinu Gledališče in razprave o filmih v Pekarni.

Povezovanje s tujino za promocijo
Da bi se festival in z njim tudi slovenski dokumentarni filmi čim uspešneje uveljavili tudi v tujini, so se organizatorji povezali z nacionalnim festivalom avstrijskega filma Diagonale in zagrebškim fetivalom dokumentarnega filma ZagrebDox.