Snemanje filma v Westminstrski palači so odobrili tudi zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za vzdrževanje ikonične stavbe s še bolj ikoničnim zvonikom Big Benom. Foto: EPA
Snemanje filma v Westminstrski palači so odobrili tudi zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za vzdrževanje ikonične stavbe s še bolj ikoničnim zvonikom Big Benom. Foto: EPA

Gre za biografsko dramo Suffragette v režiji Sarah Gavron, v kateri naj bi glavno vlogo aktivistke za volilno pravico žensk Emmeline Pankhurst prevzela Meryl Streep.

Sir Alan Haselhurst, vodja sveta, ki odloča o tovrstnih dovoljenjih, je za BBC povedal, da je svetnike prepričala družbeno angažirana tematika filma, obstaja pa tudi potreba po dodatnih finančnih sredstvih za vzdrževanje parlamentarne palače. "To je na neki način testni poskus, malce bomo 'potipali teren'. Snemanje bo potekalo na način, ki nikakor ne bo motil običajnega delovanja parlamenta, in če se bo projekt izkazal za koristnega, pričakujem, da bo javnost ugotovila, da smo preudarno ravnali," je pojasnil.

Dosllej v britanskem parlamentu snemanje komercialnih projektov ni bilo dovoljeno, filmarji so se morali znajti drugače. Ko so na primer snemali Železno lady (naslovno vlogo britanske premierke Margaret Thatcher je prevzela prav Streepova, ki je za vlogo dobila tudi oskarja), je bila kulisa za Westminstrsko palačo mestna hiša v Manchestru.

Suffragette je zgodba o Pankhurstovi, ki je za svoja načela pogosto vodila proteste v okolici Westminstra. Prvič je bila aretirana februarja 1908, ko je poskusila nezakonito vstopiti v spodnji dom parlamenta. Pozneje istega leta se je spet znašla za zapahi, potem ko so odločili, da je kriva organizacije zasedbe iste ustanove.

V filmu s predvidenim prihodom na platna v naslednjem letu naj bi igrali še Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Romola Garai in Ben Whishaw.