Foto:
Foto:
Marjetica Mahne
Predstavniki Zaresa so opozorili, da ima Prodnik ob vsem tem ves čas polno podporo ministra za kulturo Vaska Simonitija, za katerega je Mahnetova sprva mislila, da je malomaren, pozneje pa je spoznala, kot je dejala, da mu takšne razmere ustrezajo. Foto: EPA
Filmski trak
Kot dokaz za neupravičenost trditev, da skuša sklad oziroma ministrstvo uničiti domačo filmsko produkcijo, na slednjem navajajo dejstvo, da je letos za festival slovenskega filma v Portorožu prijavljenih 73 filmov različne dolžine. Foto: EPA

Na ministrstvu so se odzvali dan zatem, ko je član nadzornega sveta filmskega sklada Denis Miklavčič na novinarski konferenci stranke Zares Igorja Prodnika označil za filmskega tajkuna. Predsednica sveta stranke Zares in razrešena podpredsednica nadzornega sveta FS-a Marjetica Mahne pa je med drugim povedala, da dogajanje na filmskem skladu, ki že dve leti deluje le z v. d. direktorja, v malem kaže vse razsežnosti vladanja aktualne oblasti. Javni sklad je po njeni presoji pod neposrednim vplivom izvršne oblasti. Njegov prvi mož Igor Prodnik, ki ima, kot meni Mahnetova, pod nadzorom tudi direktorat za medije na ministrstvu za kulturo, Viba film in kinoteko, ignorira pravo, denar deli po načelu klientelizma, zavrača javni dialog ter nenehno skrbi za izredno stanje na filmskem področju.

Ministrstvo Mahnetine besede označuje za "podtikanja in neresnice, ki jih ponavlja že več kot leto dni". Kot še dodajajo na ministrstvu, je Igor Prodnik generalni direktor direktorata za medije, ki je "po spletu okoliščin in zakonskih predpisov" postal tudi v. d. direktorja Filmskega sklada (FS) RS-a. Na Viba filmu je v svetu zavoda, s Kinoteko pa nima ničesar, še dodajajo.

Zajec: Prodnik si pripisuje zasluge za filme, ki še niso bili del njegovih programov
Za neresnične so na ministrstvu označili tudi navedbe najuspešnejšega slovenskega producenta Francija Zajca (Petelinji zajtrk), ki pravi, da bodo v produkcijskih letih 2007 in 2008 posneti le trije od šestih načrtovanih celovečernih filmov, ter da si Prodnik pripisuje zasluge za filme, ki še niso bili del njegovih programov. Ministrstvo pravi, da se vsi filmi, ki so bili načrtovani, odkar je Prodnik v. d. direktorja, snemajo tako, kot piše v tripartitnih pogodbah z Viba filmom. Dodajajo še, da si Prodnik ne pripisuje ničesar, kar ni plod njegovega dela.

Očitki uničevanja domače filmske produkcije
"FS s prerazporeditvijo sredstev posluje, že odkar je bil ustanovljen, saj se večina filmov zaradi dolžine trajanja posameznih produkcijskih faz in tehnoloških procesov razumljivo ne more dokončati v istem letu. Neporabljena sredstva iz leta 2007 so se ob pozitivnem mnenju ministrstva za finance s sklepom nadzornega sveta FS-a prerazporedila v leto 2008," je zapisalo ministrstvo, kjer še trdijo, da se na filmskem področju še nikoli ni delalo tako intenzivno kot zadnje leto. Prav tako zanikajo trditve stranke Zares, da želi kdor koli s sklada ali ministrstva uničiti domačo filmsko produkcijo, kar po njihovem mnenju dokazuje že samo dejstvo, da je letos za festival slovenskega filma v Portorožu prijavljenih 73 filmov različne dolžine.

Predstavniki stranke Zares so svoja opozorila sklenili s predlogom, da se morajo pristojnosti med izvršno oblastjo in skladom razmejiti in da mora filmski sklad razviti spodbudno okolje za producente, da se bodo ti lahko postavili na lastne noge.