Foto: AGRFT
Foto: AGRFT

Filmski program bo sicer potekal skozi vse leto 2022 v novi akademijski kinodvorani, ki ima 96 sedežev, so sporočili z AGRFT-ja. Projekcije so za zdaj namenjene vabljenemu strokovnemu in akademskemu občinstvu, upajo pa, da bodo sčasoma razvili tudi javne programe.

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) se je lansko jesen preselila v nove prostore na Aškerčevi ulici 5. Akademija od svojega nastanka leta 1945 pa do zdaj ni imela svojih prostorov, ampak so jih najemali – od Novih Jarš, različnih lokacij v središču mesta do Bežigrada. Vodstvo AGRFT-ja je ob selitvi poudarilo, da želijo, da bi novi prostori akademije postali kulturni center Univerze v Ljubljani – in tudi širše.

Sorodna novica Inventura: "Nenadejana komedija" je eden od najboljših domačih filmov leta

Pred uradno premiero filma
Prva projekcija iz svežega cikla bo danes ob 17. uri, ko bo na sporedu celovečerni igrani prvenec Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Pred uradno premiero filma se bo tako lahko občinstvo "soočilo z bivanjskimi dilemami sodobnega slehernika v izjemni igralski upodobitvi Radoša Bolčine, potem ko se mu po prelomnem spoznanju začne podirati iluzija sveta, v kateri je dotlej živel," so zapisali na AGRFT-ju.

Film pripoveduje o Borisu Robiču, popolnoma običajnemu človeku, na katerega nekdo nekega večera, ko bere v svoji sobi, strelja skozi okno. Po policijski preiskavi ugotovijo, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni z nikomer v sporu, in preiskavo ustavijo. Vendar se Boris s tem ne more sprijazniti, zato začne raziskovati sam.

Foto: AGRFT
Foto: AGRFT

Na lanskem Festivalu slovenskega filma je Darko Sinko prejel vesno za najboljšo režijo, Radoš Bolčina vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Dejan Spasić vesno za najboljšo stransko moško vlogo ter Matija Krečič vesno za najboljšo izvirno glasbo.

Sorodna novica Pred vstopom v novo študijsko leto končno novi prostori AGRFT-ja na Aškerčevi ulici

"Ironija in mogočnost tega razpada sta sorodni današnjemu času, ko ni več jasno, kaj je res in kaj je fake, ko nezaupanje raste in se nekdanja samoumevnost odnosov hitro razblinja," je o filmu dejal režiser.

Projekciji bo sledil pogovor z avtorji filma, ki ga bo vodila Špela Čadež. Pogovor bodo tudi posneli in bo dosegljiv na spletni strani AKTV.

Ciklus je realiziran s finančno podporo Sveta za umetnost Univerze v Ljubljani in v sodelovanju s številnimi akademskimi in strokovnimi partnerji (UL FF, UL ALUO, UL FDV, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Slovenska kinoteka, Slovenska filantropija, produkcijska hiša December in Cinemania, d. o. o.).