Foto:
Foto:
Na festivalu bo predstavljen tudi film Kiriku in čarovnica.
Prvi slovenski celovečerni animirani film Socializacija bika.

Na njem bodo prikazali kratke animirane filme uveljavljenih avtorjev in študentske kratkometražne ter animirane filme. V tekmovalnem programu (ki je geografsko omejen na filme, ki prihajajo iz 'sosednjih' in 'bližnjih' držav) se bodo pomerili filmi iz 14 držav (Slovenije, Italije, Švice, Avstrije, Madžarske, Slovaške, Češke, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore, Makedonije, Grčije, Bolgarije, Romunije in Albanije).

Melodrom z zmagovalci
Zmagovalce bodo razglasili na zaključnem večeru festivala v soboto zvečer, kjer bodo predstavili tudi dosežke delavnice. Za prijetno vzdušje bo poskrbela mlada ljubljanska skupina Melodrom.

Kaj nastaja med študenti?
Organizatorji so pripravili tudi bogat spremljevalni program, ki bo obsegal retrospektivo slovenskega animiranega filma in izbor najboljših sodobnih slovenskih animiranih filmov, ki se niso uvrstili v tekmovalni program. Ljubitelji animacije se bodo lahko seznanili tudi s študentskimi filmi, ki nastajajo v Franciji in na Slovaškem.

Ogledati pa si bo mogoče tudi izbor celovečernih animiranih filmov (Socializacija bika?, Trojčice iz Bellevilla, Kirikou in čarovnica, Čudežno potovanje).

Gosteje o svojih festivalih
Gostje festivala, nekateri med njimi bodo sedeli tudi v mednarodni žiriji, bodo v popoldanskem času predstavljali svoje filme in festivale, pri katerih sodelujejo. Jana Ondikova iz Bratislave bo predstavljala VSMU-oddelek za animirani film, Margit Antauer Animafest v Zagrebu, Luca Rafaelli pa festival I Castelli Animati, ki poteka v Rimu.

Delavnica animiranega filma
V dopoldanskem času pa bo potekala delavnica animiranega filma. Na njej bodo domači in tuji strokovnjaki - med njimi Gregor Mastnak, Zvonko Čoh in Milan Erič, Dušan Kastelic, Igor Lazin - prijavljenim udeležencem odkrivali osnovne in nadaljevalne postopke dela na kratkometražnem animiranem filmu.

Razstava stripov, ilustracij in plakatov
Pred projekcijami oziroma med odmorom med raznimi dogodki pa si bodo obiskovalci festivala lahko ogledali tudi razstavo stripov, ilustracij in plakatov hrvaškega avtorja Danijela Žežlja.