Na današnje odprtje festivala Diagonale bodo prvič v več avstrijskih kinematografih hkrati prikazali celovečerni prvenec Sonne (Sonce) na Dunaju živeče iranske režiserke Kurdvin Ajub.

Prizor iz filma Sonce, celovečernega prvenca Kurdvin Ajub. Foto: Diagonale/ © Ulrich Seidl Filmproduktion
Prizor iz filma Sonce, celovečernega prvenca Kurdvin Ajub. Foto: Diagonale/ © Ulrich Seidl Filmproduktion

V filmu se osredinja na kurdsko najstnico Yesmin, rojeno na Dunaju, njena družina pa je v Avstrijo pribežala iz Kurdistana. S svojima nemuslimanskima prijateljicama Bello, ki ima jugoslovanske korenine, in Nati z mobitelom posname plesni video. Posnetek treh mladih Dunajčank čez noč postane viralen, Yesmin pa se mora nato spoprijeti s kulturnimi in verskimi izzivi, je o filmu zapisala avstrijska tiskovna agencija APA.

Film v produkciji starega mojstra Ulricha Seidla
Kurdvin Ajub je predstavnica generacije, ki ji integracija v domnevno večinske družbe ni prioriteta, hkrati pa monoidentitete povsem naravno niso možnost. A ne le tematsko, tudi stilsko Kurdvin Ajub ubira nove poti. V vizualni jezik vključuje tako Instagram kot TikTok ter grobozrnate posnetke mobilnih telefonov kot visoki format. In ko gre za igralce, se nadobudna režiserka opira izključno na amaterske igralce.

V najboljših prizorih film s svojo neposrednostjo spominja na filmski jezik starega mojstra Ulricha Seidla, ki je tudi producent filma. Vsi njeni liki so človeški. Čeprav je Yesmin očitno glavni lik in v središču pozornosti, ji uspe ustvariti portrete več protagonistov, v katerem je vsakomur namenjena določena mera pozornosti in celo nadležna mati sme pokazati globino, ki presega prepir, še poroča APA.

Prizor iz celovečernega dokumentarca Izginjanje/Verschwinden. Foto: Diagonale/© Soleil Film
Prizor iz celovečernega dokumentarca Izginjanje/Verschwinden. Foto: Diagonale/© Soleil Film

Izginjanje slovenskega jezika v vsakdanu
Ob koncu festivala bodo v Gradcu v soboto in nedeljo prikazali celovečerni dokumentarni film avstrijske režiserke in scenaristke slovenskih korenin Andrine Mračnikar Izginjanje/Verschwinden. V esejističnem dokumentarcu pripoveduje o izginjanju slovenskega jezika v vsakdanu. Pred letom 1910 je namreč na južnem Koroškem okoli 90 odstotkov ljudi govorilo slovensko, danes jih je le še nekaj odstotkov. Avtorica tako v filmu dokumentira daljnosežne posledice te izgube v zvezi z identiteto in vidno ter slišno dvojezičnostjo. Koproducent filma je slovenska produkcijska hiša Vertigo.

"Kino je prostor za razširitev lastne perspektive," je ob predstavitvi festivalskega programa dejal Sebastian Höglinger, ki skupaj s Petrom Schernhubererjem vodi Diagonale. Ob koncu festivala Diagonale, ki se bo tokrat sklenil 10. aprila, tradicionalno podelijo najpomembnejše avstrijske filmske nagrade, med njimi 19.000 evrov vredno nagrado velika diagonala avstrijske Štajerske za najboljši avstrijski celovečerni ali dokumentarni film.