Rodila se je kot Doris Mary Kappelhoff, leta 1922 v Cincinnatiju v Ohiu. Foto: AP
Rodila se je kot Doris Mary Kappelhoff, leta 1922 v Cincinnatiju v Ohiu. Foto: AP

Na dražbi, ki jo je prejšnji konec tedna prek spleta pripravila avkcijska hiša Julien's Auctions na Beverly Hillsu, so za predmete iz njene zapuščine iztržili skoraj tri milijone dolarjev. Vnaprej so pričakovali največ 600.000 dolarjev izkupička, so sporočili iz dražbene hiše.

Doris Day in njen tretji mož Martin Melcher leta 1960. Foto: AP
Doris Day in njen tretji mož Martin Melcher leta 1960. Foto: AP

Na dražbi tudi njeni zlati globusi
Najdražji prodani predmet je bil ford kabriolet, letnik 1930, za katerega je novi lastnik odštel 96.000 dolarjev. Petmestne zneske je doseglo tudi več njenih zlatih globusov. Ne glede na njeno veliko priljubljenost in izjemnost ni igralka nikoli osvojila oskarja, za to nagrado pa je bila tudi zgolj enkrat nominirana, in sicer leta 1960 za Šepetanje na blazini. Oskarja sicer niso ponudili na dražbi.

So pa prodali več kosov nakita, filmske kostume in pohištvo ter drugo hišno opremo. Celoten izkupiček od dražbe je namenjen fundaciji The Doris Day Animal Foundation. Doris Day je bila namreč strastna aktivistka za pravice živali.

Sentimentalno potovanje
Rodila se je kot Doris Mary Kappelhoff, leta 1922 v Cincinnatiju v Ohiu. Sprva se je podala na glasbeno pot. Njena prva uspešnica Sentimental Journey iz leta 1945, ki jo je posnela z zasedbo Lesa Browna, se je zapisala med zimzelene skladbe. Debitantski album You're My Thrill je Doris Day izdala leta 1949. Leta 2011 je izdala poslednji glasbeni album, naslovljen My Heart in se z njim zavihtela na glasbene lestvice.

Zaigrala je v več kot tridesetih filmih, blestela je tako v dramah, muzikalih kot komedijah. Zaslovela je s filmi Calamity Jane, Šepetanje na blazini in Mož, ki je preveč vedel, na karierno pot pa je sprva stopila kot pevka. Najbolj odmevno pa je bilo njeno igralsko delo v 50. in 60. letih dvajsetega stoletja v Hollywoodu poleg Caryja Granta in Rocka Hudsona.

V filmu Ne pošiljaj mi rož (1964) z Rockom Hudsonom. Foto: IMDb
V filmu Ne pošiljaj mi rož (1964) z Rockom Hudsonom. Foto: IMDb

Leta 2004 jo je takratni predsednik ZDA George W. Bush odlikoval s predsedniško medaljo svobode. Leta 2008 pa so jo ovenčali z grammyjem za življenjsko delo.

Umrla je lani maja v 98. letu starosti na svojem domu v kalifornijskem Carmelu.