Humphrey Bogart in Ingrid Bergman v Casablanci: vsak ima rad dobro nesrečno ljubezen. Foto:
Humphrey Bogart in Ingrid Bergman v Casablanci: vsak ima rad dobro nesrečno ljubezen. Foto:
Woody Allen
Woody Allen je s svojo značilno gostobesednostjo postal dežurni newyorški nevrotik. Foto: EPA
Prizor iz Botra
Marlon Brando je postal skoraj sinonim za Botra.

Ceh filmskih piscev (Writers Guild of America) je za najboljšo zgodbo v četrtek na Beverly Hillsu okronal scenarij iz davnega leta 1942; gre seveda za črno-belo klasiko Casablanca, za katero so scenarij s skupnimi močmi napisali Julius Epstein, Philip Epstein in Howard Koch. Za petami ji sledi Boter, film, zaradi katerega Američani še danes vse Siciljance vidijo kot mafijaše; scenarij zanj je - s pomočjo F. F. Coppole - napisal avtor knjižne uspešnice Mario Puzo.

V prvo peterico so se prebili še Chinatown Roberta Towna, Državljan Kane Herman Mankiewicza in Orsona Wellesa ter Vse o Evi Josepha Mankiewicza.

Filmi kot temelj ameriške kulture?
“Ta besedila so književnost naše industrije in zapuščina našega združenja”, je izbor komentiral predsednik WGA Patric Verrone. “Filmi, ki smo jih uvrstili na seznam, so bili kot ustvarjeni za to, da bi jih natančno brali in analizirali.”

Člani Združenja so se morali pri izbiri prebiti skozi 1.400 nominiranih scenarijev, ki naj bi, po mnenju predlagateljev, “vplivali na ameriško kulturo in življenje”. Letnica in jezik nastanka scenarija pri izbiri nista igrala nobene vloge (le film je moral biti ameriški), vseeno pa so se v prvo deseterico uspele prebiti le že večkrat potrjene klasike ameriškega filma.

Medalje so za las zgrešili ...
Šesto mesto je zasedla melodrama nekega razmerja, Annie Hall (Woody Allen in Marshall Brickman), nato pa sledijo drama noir Sunset Blvd. (Charles Brackett, Billy Wilder in D.M. Marshman Jr.), Network (Paddy Chayefsky) in komedija Nekateri so za vroče (Billy Wilder in I.A.L. Diamond). Trilogija Boter je očitno tako dobra, da se je tudi njen drugi del uvrstil v prvo deseterico, pa čeprav na zadnje mesto.

Med zmagovalnimi scenaristi so kar trije taki, ki so se na seznam prebili s po štirimi filmi: Woody Allen, Francis Ford Coppola in Billy Wilder, takoj za njimi pa so William Goldman, John Huston in Charlie Kaufman, ki so se v zgodovino zapisali po trikrat.

Recept za uspeh
Za dober scenarij izvirnost sicer ni pogoj (na seznamu je 45 izvirnih scenarijev in kar 56 adaptacij), zaželeni pa so resnobni toni: žirijo je prepričalo 60 dram in le 26 komedij.