Iz filma The Right One. Foto: Lev Predan Kowarski in Ida Makarević
Iz filma The Right One. Foto: Lev Predan Kowarski in Ida Makarević

Urška Djukić je izrazila veselje, da se je film uvrstil na festival, ki po njenih besedah predstavlja "lepo iniciativo vseh večjih filmskih festivalov in poudarja solidarnost". Predvajali ga bodo prihodnji petek, sicer pa je bil že predstavljen na sarajevskem filmskem festivalu, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Sorodna novica Kratki film v sorežiji Urške Djukić s premiero v Cannesu

Pri filmu avtorice in režiserke Urške Djukić sta med drugim sodelovala slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Film je lani na festivalu v Cannesu odprl program Cannes Directors' Fortnight. Sorežiral ga je Gabriel Tzafka, predstavnik Danske in Grčije, poleg Doroteje Nadrah pa v filmu igrata še srbska igralka Mirjana Karanović in Muhamed Hadžović iz BiH-a.

Razglednice prijateljev
Poleg filma The Right One bo v nedeljo svetovno premiero doživel kratki dokumentarni film Razglednice prijateljev Sarajevskega filmskega festivala (Postcards from Sarajevo Film Festival Friends), v katerem sodeluje tudi slovenski režiser Damjan Kozole. Pripravil je ljubljansko razglednico, v kateri obdobje karantene prikaže v dveh trenutkih: kot posvetilo pred kratkim umrlemu igralcu Petru Musevskemu in v podobi prazne Slovenske ulice.

Sorodna novica Virtualni festival na YouTubu bo med drugim gostil Cannes, Tribeco in Sundance

Festival, naslovljen Mi smo eno: globalni filmski festival, organizira newyorška Tribeca Enterprises, gosti pa ga YouTube. Projektu se je pridružilo dvajset partnerjev, tudi canski, beneški in berlinski festival, pa Tribeca in Sundance.

Slovenski film bo na sporedu v družbi še štirih kratkih filmov iz lanskega programa SEE Factory. "Vsem kratkim filmom je skupno to, da pripovedujejo o balkanskih mamah," je pojasnila režiserka. SEE Factory (Southeast Europe Factory) je projekt, kjer je v parih sodelovalo pet mednarodnih in pet režiserjev iz regije, vključujoč Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo.