Hitlerja v najnovejšem utelešenju igra Helge Schneider, nemški glasbenik in občasni igralec, ki ponavadi nastopa v potujočih kabaretnih predstavah. Na prvi pogled ni bil Hitlerju sicer niti malo podoben, a z brčicami, lasuljo in plastično masko je dosegel tudi to. Foto:
Hitlerja v najnovejšem utelešenju igra Helge Schneider, nemški glasbenik in občasni igralec, ki ponavadi nastopa v potujočih kabaretnih predstavah. Na prvi pogled ni bil Hitlerju sicer niti malo podoben, a z brčicami, lasuljo in plastično masko je dosegel tudi to. Foto:
S snemanja
Režiser priznava, da je bilo snemanje prizorov na berlinskih ulicah, kjer so razobesili svastike in pripeljali množico statistov, da je vpila 'Sieg Heil!', več kot malce srhljivo.
Prizor iz filma

Komedija Mein Führer - Die Wirklich Wahrste Wahrheit Über Adolf Hitler (Mein Führer - Najresničnejša resnica o Adolfu Hitlerju) je delo judovskega režiserja Danija Levyja; v uri in pol rahlo infantilnih šal iz nacističnega diktatorja uspešno naredi klovna. Film, ki v nemške kinematografe prihaja 11. januarja, je postavljen v leto 1944, ko Hitler, potrt zaradi poraza v vojni, nekega bivšega taboriščnika povabi živet k sebi, da bi ga ta nekdanji učitelj igre naučil nastopanja v javnosti. Med desetdnevno terapijo se izkaže, da je Hitler nesamozavesten in impotenten, za nameček pa tudi moči posteljo.

Dolga tradicija norčevanja iz firerja
Korenine takega prikazovanja Hitlerja segajo še v drugo svetovno vojno, ko so začele o njem med zavezniki krožiti prve šale. Levyja je navdihnila tudi knjiga Alice Miller, v kateri švicarska psihologinja trdi, da je moralo iti v Hitlerjevem otroštvu nekaj hudo narobe. Tretji vir je bila življenjska zgodba Paula Devrienta, človeka, ki je Hitlerja v resnici učil javnega nastopanja.

Prvi odlomki, ki so pricurljali v javnost, prikazujejo Hitlerja, kako se v banji igra s podmornico ali pa kako svojega nemškega ovčarja uči strumno dvigovati sprednjo desnico.

Na meji dobrega okusa?
Levy pravi, da se sicer nikoli ne bi hotel lotiti komedije o holokavstu, da pa se mu ne zdi nič narobe, če brije norce iz njegovih povzročiteljev. Prepričan je, da ima pravico uporabiti "subverzivni judovski humor" za zasmehovanje vojnih zločincev. V Švici rojeni režiser je končani scenaril dal najprej v branje svoji materi, ki je koncentracijsko taborišče preizkusila na lastni koži. Ta sicer bojda ni imela pripomb, ga je pa opozorila, da ga bodo kritiki najverjetneje zmrcvarili.

Občutljiva tematika
V zadnjih desetletjih se je nemška kinematografija Hitlerja bolj ali manj izogibala; v mnogih pogledih je bil prelomen film Propad izpred dveh let, v katerem je avstrijski režiser Oliver Hirschbiegel poustvaril zadnjih deset mračnih dni firerjevega življenja. In čeprav so se Nemci pripravljeni s svojo preteklostjo spoprijeti v "težkih" dramah in dokumentarcih, pa se ji do zdaj niso upali smejati. Že pred premiero "Najresničnejše resnice" pa se mnogi komentatorji sprašujejo, kakšno podobo si bodo o Hitlerju ustvarili otroci, ki ga bodo spoznali le prek komedije.

Levy se je leta 2004 konzervativni judovski skupnosti zameril že s filmom Alles auf Zucker, večkrat nagrajeno komedijo o prepirljivih judovskih bratih v Nemčiji prejšnjega desetletja.

A. J.