Ljubljenec evropskih festivalov, turški režiser Fatih Akin, svoj zadnji del trilogije Ljubezen, smrt in zlo posveča armenskemu genocidu. Foto: false
Ljubljenec evropskih festivalov, turški režiser Fatih Akin, svoj zadnji del trilogije Ljubezen, smrt in zlo posveča armenskemu genocidu. Foto: false
Wim Wenders
Sklepni film festivala, Vse bo še dobro Wima Wendersa, predstavljajo zunaj tekmovalnega programa.
FEMF
Po besedah predsednika sveta festivala Matjaža Javšnika namenjajo veliko pozornosti tudi programu za otroke in mladino ter obfestivalskim dogodkom, ki so povezani s filmsko tematiko. Foto: FEMF
Šiška Deluxe
Čast otvoritvenega filma pripada novi slovenski komediji Šiška Deluxe Jana Cvitkoviča. Foto: Slovenski filmski center

S festivalom, letos vstopa že v šesto izdajo, želijo organizatorji opozoriti na presežke evropske kinematografije, ki na drugih filmskih festivalih v Sloveniji ostajajo prezrti. Tokratni program postavlja v žarišče francosko produkcijo, posebna pozornost bo namenjena filmskim avtoricam.

NAGRADNA IGRA:
V sodelovanju s Festivalom evropskega in mediteranskega filma podeljujemo 10 vstopnic za ogled letošnjih filmov. Pošljite nam imena vsaj treh igralcev, ki jim je Wim Wenders zaupal vloge v svojem filmu Vse bo še dobro. Med pravilnimi odgovori, ki bodo do ponedeljka, 5. oktobra, do 10.00, prispeli na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si, bomo izžrebali pet dobitnikov po dveh vstopnic za ogled filma po lastni izbiri. Ne pozabite pripisati imena in priimka ter telefonske številke. Nagrajence bomo obvestili prek e-pošte.

Izžrebani so bili:
Polona Vozel, Rebeka Babič, Matjaž Kodrun, Tanja Gošnjak, Tina Zorko in Jože Dežman. Čestitamo!


"Zdelo se nam je naravno povezati evropsko kinematografijo z državami, ki segajo čez rob,"
je na predstavitvi programa dejala programska vodja Jelka Stergel. Letos bo takšna zgodovinska drama turškega režiserja Fatiha Akina Prekinjena pot, ki govori o armenskem genocidu.

Festival, ki bo potekal med 6. in 10. oktobrom, organizirata Zavod FEMF in Fivia. V Piran prihajajo uspešnice s festivalov, kot so Berlinale, Cannes, beneška Mostra, Toronto, Karlovy Vary in Sarajevo.


Podrobnejši program in urnik festivala najdete tukaj.

Leta 2010 so festival ustanovili v spomin na direktorja fotografije Vilka Filača, zato so pri selekciji vedno pozorni na filmske presežke na tem področju. V program so uvrstili tri, ki so že bili nagrajeni za fotografijo - Pod električnimi oblaki Alekseja Germana, Victoria Sebastiana Schipperja in Sredozemlje Jonasa Carpignana. Projekcijo zadnjega, ki izpostavlja aktualno problematiko preseljevanja beguncev prek Sredozemskega morja, bo pospremil tudi pogovor na temo emigrantstva.

Vsi trije filmi so del tekmovalnega programa, v katerem je 14 filmov, o katerih bo presojala žirija v sestavi filmska kritičarka in prevajalka Neva Mužič, direktor fotografije Radovan Čok in režiser Ubald Trnkoczy. Ob sklepu festivala bodo podelili nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije, izbrali pa tudi najboljši film festivala, najboljšega režiserja in najboljši prvenec.

Znan je že dobitnik nagrade za ustvarjalni prispevek na področju kinematografije. Podelili jo bodo srbskemu igralcu Slavku Štimcu, ki je pomembnejši vlogi med drugim odigral v filmih Emirja Kusturice Življenje je čudež in Podzemlje. Štimac bo tudi častni gost festivala.

Tudi za male gledalce
Posebna programska sekcija je posvečena režiserkam, po besedah predsednika sveta festivala Matjaža Javšnika pa namenjajo veliko pozornosti tudi programu za otroke in mladino ter obfestivalskim dogodkom, ki so povezani s filmsko tematiko. Letos pričakujejo podpredsednico Evropske filmske zveze za ženske Alexio Muinos Ruiz, ki bo vodila konferenco o enakih možnostih v filmski industriji.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najkasneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.