Zmagovalni film Lucky One je po oceni žirije labirint. Foto: Facebook profil Lucky One
Zmagovalni film Lucky One je po oceni žirije labirint. Foto: Facebook profil Lucky One

Sklad Eurimages je nagrajenko razglasil skupaj s filmskim festivalom v Göteborgu v soboto. Nagrado, vredno 30.000 evrov, so podelili četrtič.

Nagrada audentia je dokaz, da filmska industrija režiserk ne podpira zgolj z besedami, temveč tudi s finančnimi sredstvi, je na sobotni slovesnosti poudarila priljubljena švedska igralka Hedda Stiernstedt. Po njenih besedah je namreč tudi "čas denar".

Upanje, svoboda in kompleksnost ljubezni
Nagrajenka je v zahvalnem govoru izrazila upanje, da bo industrija nekoč bolj uravnotežena glede zastopanosti ustvarjalk in ustvarjalcev. Žirija pa je poudarila, da so bili presenečeni nad bogastvom, umetniškostjo in visokimi standardi filmov, ki so bili v izboru za nagrado. Dodala je, da so znova gledali filme, ki so "raziskovali upanje, svobodo in kompleksnost ljubezni".

Zmagovalni film Lucky One je po oceni žirije labirint. "Zgodbo pripoveduje iz več smeri. Gre za film, ki je inovativen v podobah in zvoku, ter za film, ki izziva občinstvo. Je večplasten kot ruska babuška, režiserka pa omogoča nove poglede na film in življenje," piše v sporočilu za javnost.

Nagrado audentia beseda v latinščini pomeni pogum so ustanovili leta 2016 z namenom promoviranja enakopravnosti med spoloma v filmski industriji. Za njeno podelitev se Eurimages poveže z enim od filmskih festivalov.