Filmska ekipa filma Pojdi z mano: Miloš Srdić je prejel nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije, ob njem še mladi igralci Ivan Vastl, Mak Tepšić, Matija David Brodnik in Ronja Matijevec Jerman ter režiser Igor Šterk. Foto: FEMF
Filmska ekipa filma Pojdi z mano: Miloš Srdić je prejel nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije, ob njem še mladi igralci Ivan Vastl, Mak Tepšić, Matija David Brodnik in Ronja Matijevec Jerman ter režiser Igor Šterk. Foto: FEMF
false
Na sklepni prireditvi so podelili tudi nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu Mileni Zupančič. Foto: FEMF

Dogajanje zmagovalnega filma, ki ga je režiral Emin Alper, je postavljeno v Carigrad, ki ga zajame val političnega nasilja. Hamza, policist na visokem položaju, ponudi Kadiru pogojni izpust iz zapora, če sprejme delo v novi obveščevalni enoti kot zbiralec odpadkov. Kadir sprejme ponudbo, nato pa v eni od sosesk najde svojega mlajšega brata Ahmeta, ki dela v občinski enoti, zadolženi za odstranjevanje potepuških psov. Ahmet se kljub Kadirovi vztrajnosti noče zbližati z bratom, kar Kadira privede do kovanja teorij zarote, da bi pojasnil Ahmetovo zadržanost, vsebino filma povzema spletna stran festivala.
Nagrado za najboljši prvenec je žirija podelila turško-francosko-romunski koprodukciji Album. Film v režiji Mehmeta Cana Mertogluja pripoveduje o turškem paru srednjega razreda, ki noče priznati, da si je ustvaril družino s pomočjo posvojitve. Zakonca sta pripravljena narediti vse, da to ostane skrivnost.
Nagrado Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije pa je prejel Miloš Srdič za slovenski film Pojdi z mano režiserja Igorja Šterka.

Letošnji festival je v Piranu od 4. oktobra ponudil 34 filmov iz 26 držav. S festivalom želijo organizatorji približati kakovosten evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorske, zato so program sestavljale sveže uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov, kot so Berlin, Cannes, Benetke, Toronto, Karlovi Vari, Sarajevo. Filmi so bili prikazani v šestih programskih sklopih; v tekmovalni del jih je bilo vključenih dvanajst.

O dobitnikih nagrad je odločala žirija, ki so jo sestavljali igralka Labina Mitevska, slovenski filmski režiser in direktor fotografije Jure Prevanje in predstavnica Euroimagesa Petra Kashmiry.
Na sklepni prireditvi so podelili tudi nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu Mileni Zupančič, ki je bila tudi častna gostja festivala. Že ob odprtju so podelili nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu, ki jo je prejel Danis Tanović, prav tako častni gost festivala.