Brokeback Mountain je bil že med nagrajenci beneškega festivala. Bo uspel tudi na evropskih filmskih nagradah? Foto: EPA
Brokeback Mountain je bil že med nagrajenci beneškega festivala. Bo uspel tudi na evropskih filmskih nagradah? Foto: EPA
Bitka na nebu
Bitka na nebu se odvija tudi na Liffu. Foto: Liffe

Zmagovalca bodo razglasili 3. decembra, izbralo pa ga bo 1.600 članov Evropske filmske akademije v sodelovanju z revijo Screen International. Lani je nagrado osvojil korejski film 2046 režiserja Vonga Kara Vaja, s to nagrado pa se med drugim lahko pohvalijo že tudi Denys Arcand, Elia Suleiman in David Lynch. Trije od njih so tudi na sporedu 16. Liffa.

Ameriški kandidati
Letošnji nominiranci prihajajo z vseh celin, najmočnejše pa je zastopništvo iz ZDA, od koder so v konkurenci za nagrado štirje filmi. Filmi Brokeback Mountain, Strti cvetovi, Lahko noč in vso srečo ter Trčenje so bili uspešno predstavljeni tudi na najpomembnejših svetovnih festivalih. Ang Lee je z zgodbo o homoseksualnih kavbojih Brokeback Mountain slavil v Benetkah, kjer je bil uspešno predstavljen tudi film Good night, and good luck, pri katerem je kot scenarist in režiser sodeloval tudi George Clooney. Strte cvetove Jima Jarmuscha in Trčenje Paula Haggisa pa sta na sporedu letošnjega Liffa.

Z drugih koncev sveta prihajajo:
Za nagrado pa so nominirani še Bitka na nebu (Batalla en el cielo) v režiji Carlosa Reygadasa (tudi na sporedu Liffa), singapurski film Bodi z mano (Be with me) režiserja Erica Khooja, britansko-nemško-kenijski film Večni vrtnar (The Constant Gardener) režiserja Fernanda Meirellesa, kanadski film C.R.A.Z.Y. v režiji Jean-Marca Valleeja, avstralski Glej z obeh plati (Look both ways) Sarah Watt, severnokorejski film Naklonjenost gospe Maščevanje (Sympathy for lady Vengeance) režiserja Parka Chan-Wooka in britansko-južnoafriška koprodukcija Tsotsi v režiji Gavina Hooda.