Trg: egiptovska revolucija od blizu. Foto:
Trg: egiptovska revolucija od blizu. Foto:
"Toliko ljudi je raje slišalo lepo laž kot grdo resnico," v filmu The Armstrong Lie (Armstrongova laž) razmišlja Gibney. Njegov izdelek vključuje tudi starejše posnetke, na katerih je mogoče videti Armstronga, ki zatrjuje, da sam ne bi nikoli uporabil prepovedanih sredstev, in se zgraža nad ljudmi, ki pod vprašaj postavljajo njegovo kredibilnost.
Filmska ustvarjalka Laura Poitras je ena izmed oseb, ki jim je Snowden predal tajne dokumente NSA-ja. Foto: EPA

Egiptovsko-ameriška režiserka Jehane Noujaim, ki je film posnela, je bil nagrajena že na festivalih Sundance in v Torontu, prav tako pa velja za eno izmed favoritk za oskarja v sekciji celovečernih dokumentarnih filmov (objavljen je bil namreč že seznam petnajstih filmov, ki pridejo v poštev za glasove Akademije; uradni nominiranci bodo - z drugimi kategorijami vred - razglašeni 16. januarja.)

Noujaimova v svojem filmu s kamero spremlja peščico aktivistov, ki tvegajo svoja življenja v boju z oblastmi in v imenu grajenja pravičnejše države. "To je film o ljudeh, ki se neutrudno borijo za svoje pravice, tudi takrat, ko se zdi, da na koncu predora ni več luči in upanja," je o filmu dejala režiserka. The Square (Trg) se je prejšnji mesec tudi zapisal v zgodovino kot prvi dokumentarni film, ki ga je za spletni "streaming" odkupilo podjetje Netflix. To bo skušalo v prihodnosti še več gledalcev privabiti tudi z lastnimi, ne le odkupljenimi vsebinami.

IDA, neprofitna organizacija s tridesetletno tradicijo, je za najboljšo dokumentarno serijo nagradila Inside Man, ki jo je za CNN posnel razvpiti Morgan Spurlock. V nizu prispevkov serija pretresa različne plasti življenja v sodobni Ameriki, od zdravstvene uporabe marihuane do vsakdana migrantskih delavcev.
Za življenjsko delo so nagradili Alexa Gibneyja, ki se lahko že pohvali z enim oskarjem (Taxi to the Dark Side) in eno nominacijo zanj (Enron: The Smartest Guys in the Room). Letos smo v Ljubljani lahko videli njegov dokumentarni film o pedofiliji v vrstah Rimskokatoliške cerkve, Mea Maxima Culpa: Molk v božji hiši. Gibneyjev najnovejši projekt, The Armstrong Lie, prikazuje javno diskreditacijo in dopinško sramoto najboljšega kolesarja na svetu; tudi ta film je v petnajsterici filmov v ožjem izboru za oskarja.

Mimogrede, med finalisti za nominacijo najdemo tudi Pussy Riot: Punkovsko molitev, ki smo si jo letos lahko ogledali v Kinu Šiška, in nadrealistični popis pobojev v Indoneziji, Teater ubijanja Joshue Oppenheimerja. Za favorita veljata še Blackfish, film, ki pokaže nevarnosti zadrževanja ork v ujetništvu, in Stories We Tell, ki pretresa mitologijo družine pripovedovalcev zgodb.

Nagrado Courage Under Fire (pogum na preizkušnji) so pri IDI namenili Lauri Poitras, novinarki, ki je Edwardu Snowdnu pomagala razkriti ogromne količine zaupnih vladnih podatkov; priznanje si je zaslužila s svojim "izstopajočim pogumom na lovu za resnico". Poitrasova se petkove podelitve nagrad v Los Angelesu sicer ni udeležila, se je pa v živo oglasila iz Berlina, kjer trenutno montira sklepni del svoje trilogije o Ameriki v času po 11. septembru; v tem filmu bo seveda pod drobnogled vzela NSA in nadzor nad ameriškimi državljani.