Ekipa pred pekarno, kjer poteka večina dogajanja v nadaljevanki. Foto: MIlan Urbajs
Ekipa pred pekarno, kjer poteka večina dogajanja v nadaljevanki. Foto: MIlan Urbajs

Naš vsakdanji kruhek je nadaljevanka, kot smo jih včasih gledali. Ima resno osnovo: zgodba in struktura okoli zgodbe sta popolnoma resnični.

Režiser Marko Naberšnik
Barbara Žafran igra Ireno, hčerko lastnika pekarne, v katero se Cene zaljubi. Foto: MIlan Urbajs
Snemanje nadaljevanke večinoma poteka zunaj. Foto: MIlan Urbajs
Režiser nadaljevanke, ki jo sestavlja 18 25-minutnih epizod, je Marko Naberšnik. Foto: MIlan Urbajs
Režiser Marko Naberšnik z igralcem Evgenom Carjem in Primožem Petkovškom - Petkom. Foto: MIlan Urbajs

To so drobci vsebine nove televizijske serije Naš vsakdanji kruhek izpod režije Marka Naberšnika, ki bo na televizijske zaslone prišla naslednje leto.

Snemanje v Šujici pri Dobrovi v bližini Ljubljane je MMC obiskal proti koncu dvomesečnega snemanja. 18 delov družinske nadaljevane, ki nastaja v sodelovanju RTV Slovenija in produkcijske hiše Perfo Production, bo ekipa snemala skupno 30 snemalnih dni. Doslej je snemanje potekalo brez težav, ekipa je zelo uigrana, nekaj težav jim povzroča le nestanovitno vreme, saj večina snemanja poteka zunaj.

Slab začetek, dober konec
Zgodba serije je zelo aktualna in hkrati realna, kar je bil osnovni cilj pri snovanju nove nadaljevanke. »Scenarista Iztok Lovrič in Helena Tepina sta napisala zgodbo o človeku in njegovem novem začetku. To je zgodba iz našega vsakdana, ki se konča srečno,« pravi Naberšnik. »Serija pokaže, da ni treba obupati, naš glavni junak je dokaz: človek brez službe si najde delo, se zaljubi in si počasi ustvari nov krog prijateljev,« zgodbo opisuje režiser in dodaja, da se dogajanje začne tako, kot bi bral novico v časopisu.

Cene nima službe, nato pa gre njegov prijatelj Andrej, ki razvaža kruh po podeželju, odide v pokoj in se delovno mesto izprazni. Počasi začne dobivati upanje, spoznava ljudi, ki jim razvaža kruh, najde zapuščeno psičko, ki postane njegova nepogrešljiva prijateljica, v pekarni pa se začne spogledovati s hčerko lastnika pekarne, ki je žena šefa pekarne. »Nadaljevanka ima določene dramske zaplete, da je bolj atraktivna, a skozi 18 epizod dejansko spremljamo grenko-sladko-smešno-žalostno zgodbico o Cenetu, ki si ustvarja lepše življenje,« strne bistvo Naberšnik.

Za vsakim dežjem posije sonce
V nadaljevanki torej spremljamo več generacij, osrednja zgodba poteka okoli junakov v srednjih letih, govori pa tudi o generaciji, ki je v pokoju, in mladi generaciji, ki šele odkriva zakonitosti življenja. »Definitivno se lahko poistovetim s Cenetom, tudi sam sem dal v življenju skozi že veliko vzponov in padcev. To je res realna zgodba, z nesrečnim začetkom in srečnim koncem,« pravi glavni igralec Primož Petkovšek - Petko.

S službo dobi Cene samozavest, ki mu da tudi moč, da se poda v boj za naklonjenosti Irene, žene z vsemi žavbami namazanega šefa pekarne. »Če si malo zaljubljen, bistveno lažje živiš.« Cenetu je v težkem obdobju v neprecenljivo oporo prijatelj Boštjan, energičen moški poznih srednjih let. »Cenetu pomagam po najboljših močeh, z nasveti o denarju, ženskah, in odnosih,« svojo vlogo Cenetovega najboljšega prijatelja na kratko pojasni Andrej Nahtigal.

Najstnica, ki jih gredo vsi na živce, razen ...
Cene je tudi dober oče najstnici Piki, s katero je zelo povezan in tudi po ločitvi skupaj preživljata veliko časa. Na snemanju se imamo super, ekipa je zelo sproščena, spoznala sem veliko zanimivih ljudi, pravi Gaja Pegan Nahtigal, ki igra Piko. »V bistvu sem tipična najstnica, po videzu in obnašanju: šola mi gre na živce, ljudje mi grejo na živce, mami mi gre na živce, oči (op. Cene) mi je v redu, ker ne teži preveč,« opisuje Pikin značaj.

Gaja ima kljub mladosti, je v 2. letniku gimnazije, že veliko izkušenj s snemanji, tako oglasov kot tudi filmov. Med drugim je nastopila v drugem delu Gremo mi po svoje, zadnje čase pa ji je predvsem v veliko veselje snemanje kratkih filmov za AGRFT. Pikino simpatijo, Mulca, igra Tadej Koren Šmid, glavni junak filmov Gremo mi po svoje. »Moj lik ni ravno poglobljen, tak tipičen najstnik je, mogoče na videz dajem vtis, da imam takšne značilnosti, kot jih ima moj lik, zato sem bil za vlogo tudi izbran.«

V nadaljevanki igrajo tudi Janez Starina (lastnik pekarne), Vladimir Vlaškalić, (šef pekarne in mož Cenetove simpatije), Jožef Ropoša (župnik), Evgen Car, Maja Boh, Tine Oman, Bine Matoh, Teja Glažar, Vojko Zidar, Zvone Hribar, Eva Kraš, Robert Prebil in Anka Kolenc.

Naš vsakdanji kruhek je nadaljevanka, kot smo jih včasih gledali. Ima resno osnovo: zgodba in struktura okoli zgodbe sta popolnoma resnični.

Režiser Marko Naberšnik