Daniel Craig je nastopil v petih bondiadah, čeprav je pred zadnjo v intervjujih dramatično izjavljal, da bi si
Daniel Craig je nastopil v petih bondiadah, čeprav je pred zadnjo v intervjujih dramatično izjavljal, da bi si "raje prerezal žile" kot še enkrat stopil v smoking plejbojevskega vohuna. Pozneje se je opravičeval, da je bil absolutno izmučen, ko so mu ušle neprijazne opazke – no, ampak naslednji Ni čas za smrt je bil pa zanj nepreklicno zadnji. Foto: IMDb
Sorodna novica Ni čas za smrt

Dolgoletna producenta franšize o Bondu, ki sta obenem tudi brat in sestra, Barbara Broccoli in Michael G. Wilson, sta potrdila, da se iskanje novega igralca za slavno vlogo ni še niti začelo. Že kar nekaj časa je sicer znano, da je bila lanska uspešnica Ni čas za smrt zadnja bondiada z Danielom Craigom v glavni vlogi – od igralca se je franšiza tudi poslovila z velikopoteznim prizorom smrti.

"Novega igralca ne bomo zares iskali še kar nekaj časa," je bila jasna Barbara Broccoli. "Najprej se moramo lotiti totalne prenove, kar je tudi najvznemirljivejši del te točke procesa." Take nedoločne izjave seveda ne odvračajo oboževalcev od tega, da ugibajo o tem, kdo vse je v igri za eno najbolj prepoznavnih vlog v industriji.

Odpadejo primarno akcijski zvezdniki
"V prvi vrsti hočemo dobrega igralca, igralca, ki ni nujno akcijska zvezda, ampak je kos zahtevni vlogi, ki jo bo narekoval scenarij,"
pojasnjuje Wilson. "To je prav gotovo predpogoj, ampak težko je ... Poglejte, če se ozremo nazaj na vse igralce, ki so upodobili Bonda, je v resnici težko najti kako lastnost, ki bi bila vsem skupna."

V ekranizacijah romanov Iana Fleminga se je najprej proslavil Sean Connery, ki so mu sledili še George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan in nazadnje Daniel Craig.

Prvi film o Jamesu Bondu, Dr. No, je premiero doživel pred točno 60 leti, 5. oktobra 1962. Foto: IMDb
Prvi film o Jamesu Bondu, Dr. No, je premiero doživel pred točno 60 leti, 5. oktobra 1962. Foto: IMDb

Se pa oba producenta zavedata, da je izbira pravega igralca ključ do uspeha celotne franšize. "Hvala bogu, da so za izvirnik izbrali Seana Conneryja – če ne bi bil on, vprašanje, ali bi bili 60 let pozneje še tukaj. Vsak od igralcev je franšizo zapeljal v novo smer, jo osvežil in naredil relevantno za svoj čas."

Odpadeta tudi Harry Styles in Tom Holland
Pri izbiri Bonda za 26. film pa je za zdaj gotovo samo eno: to ne bo mladenič v dvajsetih. Z Wilsonovimi besedami: "V preteklosti smo že razmišljali o mlajših ljudeh. Ampak ne funkcionira, ko si poskušaš to predstavljati. Ne pozabite, Bond je veteran, marsikaj je že doživel. To je človek, ki je bil v vojnih jarkih, če se tako izrazim. Najverjetneje je bil v vojaški enoti SAS-a ali kaj podobnega. To ni neki mulec naravnost iz srednje šole, ki ga postaviš na začetek kariere. Zato koncept deluje samo za človeka v tridesetih."

Na prireditvi, ki jo je ob šestdesetletnici organiziral Britanski filmski inštitut, je Wilson razkril še, da potencialne igralce na avdicijah vedno pričakajo z istim prizorom: prizorom zapeljevanja iz filma Iz Rusije z ljubeznijo (1963). "Vedno uporabimo isti prizor ... Tistega, v katerem se Bond po atentatu vrne v hotel in si začne v kopalnici slačiti srajco. Potem nekaj sliši, zagrabi pištolo, stopi v sobo in najde dekle v postelji," je povzel. Sovjetska vojakinja Tatjana Romanova se mu predstavi in nato na njegov kompliment odgovori, da ima prevelika usta. "Zame so ravno pravšnja," dahne Bond, preden jo poljubi (in iz nje izvleče nekaj zaupnih informacij).

"To je naš test. Kdor lahko izpelje ta prizor, je primeren za Bonda. Ni lahko."