Do Benetk morda nista prišla, se pa lahko veselita poti v Sarajevo. Foto:
Do Benetk morda nista prišla, se pa lahko veselita poti v Sarajevo. Foto:
Prizor iz filma Nikoli nisva šla v Benetke
Blaž Kutin je napisal že več scenarijev, s katerimi je sodeloval med drugim na sarajevskem filmskem festivalu, (poleg Lare je tu še Gravitacija iz leta 2004), diplomirani sociolog kulture in etnologije pa je se podpisal tudi pod scenarij Otoki.

V filmu, ki govori o spopadanju z izgubo, nastopajo Aljoša Ternovšek, Iva Krajnc, Peter Ternovšek in Tadej Toš. Vsi igralci in velika večina močno okrnjene ekipe so pri projektu sodelovali brezplačno. Film so v pičlih 12 dneh posneli na različnih lokacijah v Sloveniji in v Benetkah. (Kutin in Rebrekova, ki sta ob Andreju Kregarju tudi producenta filma, sta morala za realizacijo filma prispevati lastna sredstva v obliki bančnega posojila, z opremo in tehnično pomočjo pa je k projektu pristopil VPK).

V Cannesu nagrajeni film FS-ja ni prepričal
Kutin se je filmski javnosti prvič predstavil leta 2006, ko je za scenarij za film Lara dobil nagrado Novi talent Evropske unije, ki so mu jo podelili na filmskem festivalu v Cannesu. Potem ko je filmski sklad kljub temu zavrnil realizacijo filma, je Kutin z Rolando Rebrek napisal nov scenarij za nizkoproračunski film Nikoli nisva šla v Benetke.

V Sarajevu so se kalili že mnogi
Sarajevski filmski festival - letos bo potekal med 15. in 23. avgustom - velja za najpomembnejši filmski festival v jugovzhodni Evropi. Na njem se predstavljajo najboljši filmi iz držav regije, od Avstrije in Madžarske pa do Grčije in Turčije. V preteklih letih so na njem tekmovali slovenski celovečerni filmi Pod njenim oknom Metoda Pevca, Delo osvobaja Damjana Kozoleta in Kratki stiki Janeza Lapajneta.

Film, posnet v HD tehniki, nujno potrebuje povečavo na 35-milimetrski filmski trak, opozarja režiser. To je namreč pogoj za predvajanje na festivalu, kjer bi tekmoval kot edini slovenski film v tej sekciji. Zdaj je na potezi Filmski sklad Slovenije, da mu to omogoči.