Po nenavadni nesreči Nina s sinom Larsom odpotuje v počitniško hišico na zapuščenem otoku, v kateri skušata kljub medsebojni napetosti najti zaupanje, predvsem pa spet vzpostaviti intimo in izgubljeno pristnost njunega odnosa. Foto: SFC/Mitja Ličen
Po nenavadni nesreči Nina s sinom Larsom odpotuje v počitniško hišico na zapuščenem otoku, v kateri skušata kljub medsebojni napetosti najti zaupanje, predvsem pa spet vzpostaviti intimo in izgubljeno pristnost njunega odnosa. Foto: SFC/Mitja Ličen

Sinoči je bil objavljen tekmovalni program festivala, imenovan Platforma, v katerega se je uvrstil tudi nov igrani celovečerni film režiserke Hanne Slak Niti besede.

Film, ki je nastal v nemško-slovensko-francoski koprodukciji, govori o tektonskih premikih v odnosu med otrokom in staršem, ki vplivajo na odraščanje, ter o medsebojnem zaupanju in posledicah, ko je to izgubljeno, so zapisali na spletni strani Slovenskega filmskega centra (SFC).

Intimna drama pripoveduje o triinštiridesetletni dirigentski zvezdi Nini (Maren Eggert), ki se z orkestrom pripravlja na odločilni koncert Mahlerjeve Pete simfonije. Ko se njen štirinajstletni sin Lars (Jona Levin Nicolai) vplete v nepričakovano nesrečo, mora Nina vaje prekiniti, da bi se posvetila sinu. Pet dni preživita v počitniški hišici na zapuščenem otoku, kjer se znajdeta v popolni osami, soočena drug z drugim in z lastno nezmožnostjo začeti pristen pogovor. Medtem ko se zunaj na otoku razbesni zimska nevihta, se med njima odvija notranja drama nezaupanja. Nina je tako postavljena pred izziv, kako se ponovno povezati s sinom, naravo in glasbo.

Režiserka in scenaristka Hanna Slak. Foto: SFC/Mitja Ličen
Režiserka in scenaristka Hanna Slak. Foto: SFC/Mitja Ličen

Režiserka Hanna Slak, je za SFC izjavila: "V filmu imata zelo pomembno vlogo glasba in zvok, zato je bilo ključno, da sta pri ustvarjanju sodelovala slovenska dirigentka Živa Ploj Peršuh in vrhunski snemalec zvoka Grega Švabič. Snemali smo pozimi na viharni francoski obali Atlantika, Grega je to nalogo mojstrsko obvladal, prav tako izjemni Aleš Belak, slovenski operator stedikema, vajen skrajnih izzivov. Eno od glavnih vlog je odigral Marko Mandić, igralec, s katerim sodelujem že od študijskih let, in upam, da imava pred sabo še vrsto zanimivih filmskih zgodb. Glavno vlogo igra nemška zvezda Maren Eggert, pri delu z njo se je izkazala maskerka Tina Lasič Andrejevič in znova potrdila, da je delo maskerke za igralke in igralce ključnega pomena. Slovenski del ekipe se je vrhunsko odrezal, kot tudi producent Miha Černec s svojo neustavljivo energijo."

Poleg omenjenih so pri filmu sodelovale še Petra Trampuž in Mihaela Trupi, direktorici filma, Urška Kos, prva asistentka režiserke, in Mitja Ličen, fotograf.

V filmu poleg znane nemške igralke Maren Eggert (Pravi moški) igra tudi Marko Mandić. Foto: SFC/Mitja Ličen
V filmu poleg znane nemške igralke Maren Eggert (Pravi moški) igra tudi Marko Mandić. Foto: SFC/Mitja Ličen

Festival poln bleščečih imen
Selektorji programa filmskega festivala v Torontu so že prejšnji teden napovedali 60 filmskih naslovov, ki se bodo vrteli na posebnih in gala projekcijah, med katerimi so tudi novi filmi velikih režiserskih imen, kot so Alexander Payne, Richard Linklater, Michael Keaton, Anna Kendrick, Ethan Hawke in Hirokazu Kore-eda.

Sorodna novica 48. filmski festival v Torontu naznanja bleščeča imena

Program Platforma od leta 2015 predstavlja in slavi filme z edinstveno režisersko perspektivo. Letos se za denarno nagrado 20.000 kanadskih dolarjev poteguje deset filmov: poleg slovenske koprodukcije Niti besede so to še uvodni film Dream Scenario ameriškega režiserja Kristofferja Borglija z Nicolasom Cageem v glavni vlogi, Dear Jassi indijskega režiserja Tarsema Singha Dhandwarja, Great Absence Japonca Keja Čikaure, I Told You So italijanske režiserke Ginevre Elkann, The King Tide Kanadčana Christiana Sparkesa, The Rye Horn španske režiserke Jaione Camborda, Sisterhood francoske režiserke Nore El Hourch, Shame on Dry Land švedskega režiserja Axela Peterséna in Spirit of Ecstasy Francozinje Héléne Klotz.

O zmagovalcu bodo odločali režiser Barry Jenkins (Šepet nežne ulice, Moonlight), scenaristka, režiserka in igralka Nadine Labaki (Kafarnaum) in režiser in producent Anthony Shim (Daughter, Riceboy Sleeps).

Festival bo v Torontu potekal od 7. do 17. septembra.