Prva leta je tedensko filmsko druženje z mladimi potekalo v Goriških brdih, od leta 2015 pa je projekt dobil novogoriško domovanje.

Pri Kinoateljeju si prizadevajo za vzpostavitev trajnostnega filmskega in medijskega opismenjevanja v čezmejnem prostoru. Foto: Kinoatelje
Pri Kinoateljeju si prizadevajo za vzpostavitev trajnostnega filmskega in medijskega opismenjevanja v čezmejnem prostoru. Foto: Kinoatelje

Letošnji začetek tabora je potekal s posebnim filmskim večerom v znamenju praznovanja desete obletnice v Gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica. Na velikem platnu so na ogled postavili "jagodni izbor iskrivih kratkih filmov mladih ustvarjalcev, ki so nastali v prvem desetletju", so sporočili iz Kinoateljeja.

"Čutim se dolžan, da povem, da desetletna pot, ki so jo prehodili organizatorji, ni bila spregledana. Opazili smo vse mejnike, pečate, strast na področju filmske kulture in predvsem predaje te strasti na mlade," je povedal podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič in dodal, da se bo njihova okrepljena podpora nadaljevala še naprej.

V teh desetih letih je na vseh naših dejavnostih, tudi krožkih in delavnicah, nastalo več kot sto kratkih filmov, pojasnjuje Miranda Brataševec, predsednica Ustanove Silvana Furlana.
Letos se tabora udeležuje 27 mladih med 10. in 18. letom starosti iz Slovenije in Italije.

V petek bo na ogled premiera kratkih filmov letošnjega tabora. Foto: Kinoatelje
V petek bo na ogled premiera kratkih filmov letošnjega tabora. Foto: Kinoatelje

Pod taktirko profesorja scenaristike in režiserja Miroslava Mandića so izklesali ideje in jih prelevili v scenarije, z Valerie Wolf Gang, Urbanom Koširjem, Enejem Ljubičem Šinigojem in Matejo Zorn pa je sledila faza snemanja in montaže. Jan Devetak, Alexander Faganel, Jana Pohl in Danijel Bukovec, nekoč sami udeleženci tabora, ki danes končujejo študij filmskih in umetniških smeri, so se letos prvič preizkusili v vlogi mentorjev. "Letošnji tabor zaznamuje svojevrsten medgeneracijski prenos znanja in veščin, saj so se kot asistenti preizkusili tudi Sinja Smokvina, Nace Pregelj, Aljaž Brezigar in Peter Persoglia," so še zapisali pri Kinoateljeju.

Trajnostno filmsko in medijsko opismenjevanje
"Pri Kinoateljeju si zelo prizadevamo za vzpostavitev trajnostnega filmskega in medijskega opismenjevanja v čezmejnem prostoru. Vsekakor ustvariti film v tako kratkem času predstavlja izziv tudi za profesionalce, vsaka faza filmskega procesa – od razvoja ideje do postprodukcije – je nepogrešljiva in je ne moremo zaobiti, preprosto preskočiti. Lepota filmskega ustvarjanja je prav timsko delo. Do leta 2025 se bomo potrudili za še večji preboj in dodatno povezati naš evropski prostor prek mladinske filmske ustvarjalnosti,"
razmišlja Mateja Zorn, programska vodja filmskega tabora.

Foto: Kinoatelje
Foto: Kinoatelje

Rdeča nit vseh nastajajočih filmov je zgodba goriških bratov Rusjan. V spomin na 110. obletnico Edvardovega poleta na mitingu v Beogradu želijo v filmske podobe ujeti predvsem njihovo strast do letenja, raziskovanja novega in trmasti inovatorski duh. Ob začetku tabora je mlade nagovorila nečakinja bratov Rusjan, Gracia Rusjan, in z njimi delila spomine na letalska pionirja Josipa in Edvarda.

Tudi osnove pisanja filmske refleksije, kritike in reportaže
V nedeljo in ponedeljek se je na taboru pridružila tudi ekipa mladih Ostrilcev na prav posebni delavnici pisanja o filmu. Pod mentorstvom Maje Kranjc, urednice revije KINO!, so mladi poleg same filmske produkcije spoznavali tudi osnove pisanja filmske refleksije, kritike in reportaže.

V petek bo na ogled premiera kratkih filmov letošnjega tabora.