Film We Bought A Zoo bodo predvidoma začeli snemati januarja, premiera pa bo okrog božiča 2011. Foto: EPA
Film We Bought A Zoo bodo predvidoma začeli snemati januarja, premiera pa bo okrog božiča 2011. Foto: EPA
We Bought A Zoo
Predloga za film je Meejeva duhovita, a ganljiva zgodba o tem, kako je skrbel za bolehno in nato umirajočo ženo, 'spotoma' pa kupil še živalski vrt z 200 živalskimi prebivalci.

Cameron Crowe (Jerry Maguire, Vanilla Sky) bo pod okriljem studia 20th Century Fox posnel film We Bought A Zoo, ekraniacijo spominov ekscentričnega Angleža, ki je kupil razpadajoč živalski vrt, poroča britanski The Independent. Benjamin Mee v svoji knjigi popisuje, kako je po očetovi smrti prepričal mamo, da je prodala družinsko hišo in kupila obubožani živalski vrt v Dartmooru, močvirni pokrajini v južni grofiji Devon. Njegove spomine naj bi za velika platna predelovala Aline Brosh McKenna, ki je sodelovala tudi pri adaptaciji Hudičevke v Pradi. Nenavadne okoliščine renovacije omenjenega živalskega vrta (in težave, ki so jih bili deležni, ko je Benjaminova žena tri mesece po nakupu umrla za rakom) so bile sicer že tema BBC-jevega dokumentarca Ben's Zoo iz leta 2007.

Naključje ali usoda?
"Legenda" pravi, da se je vse skupaj začelo, ko je brošura živalskega vrta končala na pragu pravkar odovele Meejeve matere. Naključje je hotelo, da je bila navedena cena skoraj do funta enaka kot vrednost hiše, ki jo je gospa Mee sklenila prodati. Njena sinova sta sklenila, da bi prav to lahko "bilo nekaj, okrog česar bi lahko popolnoma na novo postavili svoja življenja". Bejnjamin je upravi ZOO-ja ponudil prodajo, a so ga gladko zavrnili, češ da nima pojma o tem, kako se vodi tako ustanovo. Leto dni pozneje je bil takrat že popolnoma bankrotirani ZOO znova na trgu, tokrat z grožnjo, da bo treba vseh 200 živali ustreliti, če se pravočasno ne najde primernega kupca.

Mee je ustanovo vendarle nekako kupil, a ker je bila nova nepremičnina napisana na materino ime, se je kmalu pokazalo, da banke 76-letnim upokojenkam niso pripravljene posoditi pol milijona funtov, kolikor so jih za renovacijo potrebovali. Odganjanje upnikov je kmalu postalo osrednja naloga vse družine.

Meejevi, ki so prej skrbeli le za dve domači mački, so bili torej čez noč bogatejši za pet sibirskih tigrov, tri afriške leve, devet volkov, tri rjave medvede, dve pumi, risa, štiri azijske vidre, dva plamenca, precej sov in brazilskega tapirja, ki je slišal na ime Ronnie.

Po neštetih težavah (med katerimi je bil tudi pobegli tiger) je živalski vrt julija 2007 spet odprl vrata za javnost; danes velja za enega inovativnejših in do živali najprijaznejših v Angliji.