Muvit/6 x 60 vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu; letos je bil to Maribor, v 2023 bo na vrsti Ljubljana. Foto: Spletna stran festivala
Muvit/6 x 60 vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu; letos je bil to Maribor, v 2023 bo na vrsti Ljubljana. Foto: Spletna stran festivala

Zaključek maratona kratkega filma Muvit/6 x 60 je bil letos po dveh letih virtualnega filmskega ustvarjanja zopet v živo, in sicer v dvorani Cineplexx Maribor.

Kratke filme je ustvarjalo 20 ekip, ocenjevala pa jih je žirija, ki so jo sestavljali igralka Maja Martina Merljak, režiserka Rahela Jagrič Pirc in direktor fotografije Dominik Istenič.
Usmeritve, ki so jih vse ekipe prejele ob startu maratona, so vključevale tri ključne elemente – predmet, akcijo in stavek, ki so jih morali tekmovalci smiselno vključiti v svoj scenarij. Za izdelavo filma so imeli 60 ur časa.

Najboljši izdelek po mnenju žirije, kjer so bili kolo, sprememba in poved "Če bi lahko, bi pojedel/-a cel svet" vključeni na najbolj kreativen in inovativen način, je pripravila ekipa Plac Production pod naslovom Kjer se prepirata dva. Na sklepni prireditvi je prejela zlati muvit in 1500 evrov nagrade, ki jo bo po napovedih namenila snemanju celovečernega filma.

"Ko se na zgolj eni lokaciji zberejo trije nedvomno raznoliki, naravno in konsistentno odigrani karakterji, umeščeni v izčiščeno narativo v popolnem ravnotežju drame in komedije, vizualno predstavljenega jasnega režijskega koncepta in dovršene fotke ter atmosfersko izjemno podprto z zvokom, dobimo soglasni zmagovalni muvit. Film na višji ravni. Profi ravni – in povrh vsega z družbenoaktualno piko na i," je soglasno odločitev o zmagovalcu utemeljila žirija.

Srebrni muvit in nagrada 1000 evrov sta šla v roke ekipi 5. Kader, bronastega muvita in 500 evrov se je razveselila ekipa Leones Studio.

Muvit/6 x 60 vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu. "Vesel sem, da bomo jubilejno 10. obletnico ustvarjanja naslednje leto lahko prvič izvedli v Ljubljani," je ob koncu podelitve povedal direktor in idejni vodja Muvit/6 x 60 Gregor Graf.

Spodaj si lahko ogledate najboljše izdelke letošnjega Muvita.

Zlati muvit: Kjer se prepirata dva ... (ekipa: Plac Production)

Srebrni muvit 2022: Zgazi me še enkrat (ekipa: 5. kader)

Bronasti muvit 2022: Happy Days (ekipa Leones Studio)

Posebna omemba 2022: Umetnost katastrofe (ekipa: Rimanićeva klapa)