Berlinale, prvi večji filmski dogodek leta, se je z novinarsko projekcijo otvoritvenega filma danes dopoldne neuradno pravzaprav že začel. Foto: EPA
Berlinale, prvi večji filmski dogodek leta, se je z novinarsko projekcijo otvoritvenega filma danes dopoldne neuradno pravzaprav že začel. Foto: EPA
Berlinale 2010
Berlinski filmski festival, ki je bil pravzaprav 'kreacija' zavezniških sil v okupiranem Berlinu med hladno vojno, se je v zadnjih šestdesetih letih razrasel v drugi najpomembnejši evropski filmski festival (takoj za Cannesom). Foto: EPA
Berlinale 2010
Berlinale slovi po tem, da pogosto promovira ostre, politično obarvane filme. Lanski zmagovalec, The Milk of Sorrow (Mleko žalosti) je načel vprašanje žrtev posilstev med vojsko in gverilci v Peruju med letoma 1980 in 2000. Foto: Reuters
Začel se je 60. Berlinale

Nekdo pa bo še posebej izstopal s svojo odsotnostjo. Roman Polanski, čigar film The Ghost Writer bo v petek na festivalu doživel svetovno premiero, bo moral dogajanje spremljati iz svoje švicarske koče, kjer je iz vsem znanih razlogov v hišnem priporu. No, visokih gostov kljub temu ne bo manjkalo: organizatorji, ki so že napovedali obisk Martina Scorseseja, Leonarda DiCapria, (članice žirije) Renee Zellweger in bollywoodskega zvezdnika Shaha Rukha Khana, tako najbrž skušajo popraviti slab priokus zadnjih let, v katerih so komentatorji in kritiki opazili počasno bledenje nekdaj veličastnega festivala.

Čast odprtja festivala letos pripade kitajskemu filmu Apart Together (Narazen Skupaj) v režiji Vanga Čvan'ana, ki je berlinskega zlatega medveda domov odnesel leta 2007, za film Tujina poroka. Njegov novi podvig je zgodba o ostarelih, upokojenih vojakih nacionalne ljudske stranke, ki prvič po letu 1949, ko so jih izgnali na Tajvan, dobijo dovoljenje za vrnitev na kopno. Eden od njih, Lui Janšeng, pa se ne vrača, da bi videl svojo družino, ampak zato, ker bi rad poiskal svojo davno izgubljeno ljubezen in sina, ki se jima je rodil pred 50 leti in ki ga ni nikoli spoznal.

The Ghost Writer Polanskega pride na vrsto, kot že rečeno, v petek; slepili bi se, če bi mislili, da septembrska aretacija 76-letnega režiserja ne bo pomenila silnega zanimanja za triler z Ewanom McGregorjem in Piercom Brosnanom v glavnih vlogah. Govori se, da je Polanski film dokončal izza zapahov; gre za adaptacijo romana Roberta Harrisa, ki je "fiktivnega" britanskega premierja v svoji zgodbi (igra ga Brosnan) močno naslonil na Tonyja Blaira.

Vrača se Scorsese
Še ena trofeja za pasom festivalskega direktorja Dietra Kosslicka je premiera težko pričakovane zgodovinske drame Shutter Island izpod taktirke velikega Martina Scorseseja. Film sicer ni del tekmovalnega sporeda, a ga bodo kljub temu obravnavali z vsemi "pripadajočimi" častmi: rdečo preprogo, tiskovnimi konferencami in intervjuji. V filmu, ki je prav tako adaptacija knjižne predloge (Dennisa Lehana) ameriški zvezni maršal (Leonardo DiCaprio) v času hladne vojne raziskuje skrivnosten primer več umorov v strogo zavarovani psihiatrični ustanovi.

Med drugimi ameriškimi projekti velja omeniti še Greenberg z Benom Stillerjem v glavni vlogi in The Killer Inside Me Michaela Winterbottoma z Jessico Albo in Kate Hudson na čelu (nad slednjim so se zaradi (pre)nazornih prizorov nasilja na Sundanceu mnogi zgražali).

Seveda pa mora Kosslick ves ta blišč in pomp malce uravnotežiti s predajanjem eksperimentalne, nizkoproračunske filmske produkcije s celega sveta; ne nazadnje je za Berlinale evropski filmski trg ključnega pomena. Prav tako velja omeniti bollywoodskega superzvezdnika Šaha Khana, ki na festivalu predstavlja film My Name Is Khan, zgodbo o indijskem muslimanu v ZDA in težavah, ki se nanj zgrnejo po 11. septembru. Drugi film, ki načenja temo muslimanov na Zahodu, je Shahada, pripoved o usodah treh mladih ljudi, ki živijo v Berlinu, a skušajo tako ali drugače ohraniti svoj vrednostni sistem in način življenja.

Sklepna slovesnost s podelitvijo nagrad bo 20. februarja; na čelu žirije sedi nemški kultni režiser Werner Herzog.

V galeriji si oglejte prizore iz filmov v tekmovalnem sporedu.

Začel se je 60. Berlinale