Olmo Omerzu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Olmo Omerzu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Češka filmska in televizijska zveza Fites nagrade, ki imajo izjemen pomen, podeljuje že dvaintrideset let, njihovo podelitev pa že nekaj let predvaja kulturni kanal tamkajšnje javne televizije, je sporočil v mestu podelitve nagrad Berounu živeči nekdanji novinar in urednik oddaj o kulturi na Televiziji Slovenija Peter Kuhar.

Sorodna novica "Fascinira me otroško pripovedovanje zgodbe, v katerem laž soustvarja resničnost"

Med igrivostjo fantazije in grenke resničnosti
Češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija (v izvirniku Všechno bude), ki nosi lansko letnico, je tretji celovečerec Olma Omerzuja. Po mnenju žirije se Omerzu v filmu, ki prinaša portret prijateljstva v ranljivem obdobju odraščanja s protagonistoma Maro (Tomaš Mrvik) in Hedušem (Jan František Uher), lahkotno premakne v pripovedni prostor na robu igrivosti fantazije in grenke resničnosti. Film je na češkem prišel v redno distribucijo lanskega septembra, na ogled pa je bil tudi v slovenskih kinih.

"Ključ do razumevanja filma je ozadje likov; dogodki pred dogajanjem na zaslonu. Potem se lahko sprašujemo, kaj se jima zgodi po odjavni špici. Zima je del tega. Ko zunaj zmrzuje, je avto simbol toplega prostora, ki ga otroci nimajo doma," o svojem filmu med drugim pravi Olmo Omerzu. Foto: LIFFe

Zimske muhe lahko opredelimo kot film ceste, ki ne prinaša zgolj potovanja v smislu premika s točke A na točko B, temveč tudi v smislu osebnostnega razvoja. Kot pove sam režiser, so Zimske muhe sicer na eni ravni film ceste, vendar ga je pri tem žanru pritegnilo tudi to, da gre za film o pripovedovanju: "Okvir zgodbe je, da policisti najdejo Maro, ki je vozil avtomobil pri starosti štirinajstih let, in mu nihče ne verjame, da je dejansko celo republiko prevozil sam. Ko ga začnejo zasliševati, začne pripovedovati zgodbo, v kateri je meja med resničnostjo in lažjo zelo zabrisana. Prav ta element neke dvojnosti mi je bil zelo zanimiv."

Režiserju Evaldu Schormu so posthumno podelili nagrado za življenjsko delo. Foto: IMDb
Režiserju Evaldu Schormu so posthumno podelili nagrado za življenjsko delo. Foto: IMDb

Posthumna nagrada za življenjsko delo
Fites podeljuje nagrade v več kategorijah, tudi za življenjsko delo. Letos so jo posthumno podelili režiserju Evaldu Schormu (1931‒1988), ki je podpisal več celovečercev, vendar mu je sovjetska okupacija Češkoslovaške leta 1968 onemogočila nadaljnje delo, njegove filme so prepovedali. Sicer pa je letošnja žirija najvišjo nagrado namenila režiserki Marti Novákovi oziroma njenemu tridelnemu dokumentarcu Čehoslovaki v gulagu, poročajo Česke noviny.

Še ena v vrsti nagrad za Zimske muhe
Omerzu je za Zimske muhe lani prejel nagrado za najboljšo režijo in posebno omembo ekumenske žirije na 53. filmskem festivalu v Karlovih Varih, bil je tudi češki kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja. Na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, na festivalu srednje in vzhodne Evrope v Luksemburgu pa je prejel še posebno nagrado žirije.

Podelitev nagrad zveze Fites organizirajo v Berounu v bližini Prage. Gre za mesto, znano po dirigentu Vaclavu Talichu, ki je pomemben tudi za slovenski kulturni prostor, saj je leta 1908 postal dirigent novoustanovljene Slovenske filharmonije. Foto: Wikipedia Commons
Podelitev nagrad zveze Fites organizirajo v Berounu v bližini Prage. Gre za mesto, znano po dirigentu Vaclavu Talichu, ki je pomemben tudi za slovenski kulturni prostor, saj je leta 1908 postal dirigent novoustanovljene Slovenske filharmonije. Foto: Wikipedia Commons

Prva filmska režija že pri 13 letih
Leta 1984 v Ljubljani rojeni Olmo Omerzu je svoj prvi kratki film Almir (1998), prikazan tudi na Festivalu slovenskega filma, režiral že pri 13 letih, nato pa se je nekaj let posvečal risanju stripov. Med letoma 2001 in 2003 je bil član uredništva revije Stripburger, leta 2004 pa je izdal svoj prvi avtorski strip. Istega leta se je vpisal na študij filmske režije na praški akademiji FAMU, kjer je poleg nekaj kratkih filmov posnel tudi srednjemetražec Drugo dejanje (2008). Film je prejel številne nagrade na evropskih festivalih.

Leta 2011 je diplomiral s celovečernim prvencem Mlada noč, ki je bil premierno prikazan na Berlinalu, zanj pa je med drugim prejel nagrado čeških filmskih kritikov za odkritje leta. Njegov drugi celovečerec Družinski film, ki ga je posnel leta 2015, pa je bil premierno prikazan na festivalu v San Sebastianu in je bil večkratno nagrajen na mednarodnih festivalih.