Billy Crystal je prireditev vodil že tolikokrat , da so oskarji postali njegova verjetno najbolj odmevna
Billy Crystal je prireditev vodil že tolikokrat , da so oskarji postali njegova verjetno najbolj odmevna "vloga". Foto: EPA
Billy Crystal je oskarje po navadi popestril z ne preveč zlobnim humorjem. "No, zdaj je uradno. Na Novi Zelandiji ni nikogar, komur se še ne bi zahvalili," je, denimo, pripomnil v letu zmagoslavja Gospodarja prstanov. Foto: EPA
Oskarji 2009
Vsako leto si poskušajo producenti zmišljevati nove (ali, očitno, stare) načine, kako se vrniti v zlate čase rekordne gledanosti. Foto: Reuters
Mimogrede, preden se je razvedelo, da se vrača Crystal, se je razplamtela spletna kampanja, da bi prireditev vodili Muppetki, mnogi pa so ugibali, da bi Akademija, če je vse skupaj že sprožila žaljivka za geje, lahko nalogo ponudila kakemu znanemu istospolno usmerjenemu igralcu, denimo Neilu Patricku Harrisu. Foto: EPA

V četrtek so organizatorji podelitve oskarjev po nekaj dnevih prevratov, v katerih sta odstopila producent Brett Ratner in nato še njegov varovanec Eddie Murphy, očitno sklenili minimizirati tveganje: oskarje bo po nekajletnem premoru spet vodil Billy Crystal, ki v različnih pregledih dosedanjih povezovalcev po navadi kotira med najpriljubljenejšimi.

Crystal, ki je enega najbolj gledanih prenosov televizijskega leta doslej vodil že osemkrat, je svet o svoji novi službi obvestil prek Twitterja: "Sprejel bom oskarje, da me bo gospodična v lekarni nehala spraševati o tem, kadar grem po zdravila. Se že veselim."

Bistvo tvita je potrdil tudi predsednik Akademije Tom Sherak, ki je pri tem Crystala opisal kot "legendarnega komika in oskarjevsko ikono". "Z navdušenjem pozdravljam Billyjevo vrnitev na oskarjevski oder."

V zadnjem tednu je bil Brett Ratner z mesta producenta prisiljen odstopiti, ker je po pojekciji svojega filma Oropaj bogataša - v katerem nastopa tudi Eddie Murphy - uporabil žaljiv izraz za homoseksualce. Že dan za tem se je javno opravičil, a to ni pomirilo besa organizacije GLAAD in številnih članov Akademije, ki so zahtevali njegov odstop. Eddie Murphy mu je - sicer v zelo spravljivem tonu, da razume vse vpletene strani - skozi izhodna vrata sledil dan pozneje.

Akademija je na Ratnerjevo mesto postavila hollywoodskega veterana Briana Grazerja, ki je dobil tudi nalogo izbire novega voditelja. In ta je sklenil: "Tako kot mnogi drugi sem si tudi jaz želel spet videti Billyja kot voditelja. V silno zadovoljstvo mi je, da se je strinjal sodelovati v šovu z menoj in Donom Mischerjem na čelu."

Osemkrat na Kodakovem odru
63-letni Crystal je prireditev vodil že tolikokrat, da so oskarji postali njegova verjetno najodmevnejša "vloga". Prvič si je smoking nadel leta 1990, ko je najboljši film postal Šofer gospodične Daisy (in je podelitev redno gledalo krepko več kot 40 milijonov ljudi, številka, ki jo lahko prekosi le SuperBowl.) Vlogo je ponovil še naslednja tri leta, nato dve leti izpustil ter se vrnil za 1997 in 1998 (ko je bil v igri Titanik in je vse skupaj gledalo vrtoglavih 57 milijonov parov oči).

V zadnjih šestih letih je gledanost oskarjev padla pod 40 milijonov (in jo presegla le v letu 2010, ko je bil za največ kipcev nominiran Avatar).

Žur, kot da se piše leto 1999?
Zadnji od njegovih osmih nastopov je bil leta 2004 - a še vedno se vsako leto pred razglasitvijo voditelja ugiba, ali ne bi tega najbolje opravil kar Crystal, in se nato, ko kak voditelj razočara, kot je to letos uspelo Jamesu Francu in Anne Hathaway, javno poziva k Billyjevi reinstituciji. Seveda je zdaj v zraku vprašanje, ali bo Crystal, ki že dolgo ni imel kakega zelo uspešnega filma, dovolj zanimivo ime, da se bo v prenos vključila tudi tista malo mlajša demografska skupina. O "aktualnosti" izbire je padlo tudi kar nekaj sočnih na Twitterju. "Billy Crystal bo vodil oskarje," je tvitnil nekdo. "To leto je res divje. Samo še dva meseca do 1986!"

Sherak je prepričan, da Crystal za nalogo še ni prestar - navsezadnje jih je imel čez 60 tudi Bob Hope, ki je prireditev vodil kar 19-krat, in - podobno kot Crystal - ni le pokal vicev, ampak je znal tudi peti in nastopati.