Foto:
Foto:
Brad Renfro
Brad Renfro je bil najbolj znan po svoji vlogi iz filma Klient iz leta 1993, zadnjo večjo vlogo je odigral pred več kot desetletjem, zatem pa se je pojavljal v manjših vlogah. Foto: Reuters
Heath Ledger
Heatha Ledgerja, avstralskega filmskega zvezdnika, ki je le teden dni za Renfrom umrl v starosti 28 let, so se na podelitvi oskarjev spomnili z odlomkom iz Gore Brokeback. Prav vloga gejevskega kavboja Ennisa Del Mara mu je prinesla nominacijo za oskarja. Foto: EPA

Goldbergove v nasprotju z drugimi nekdanjimi gostitelji Oskarjev na letošnjih niso vključili v venček najboljših oskarjevskih trenutkov, kar jo je prizadelo. 52-letna igralka, ki ima za sabo dve oskarjevski nominaciji in enega oskarja (dobila ga je za vlogo Ode Mae Brown v romantični dramu Duh iz leta 1990), je podelitev vodila v letih 1994, 1996, 1999 in 2002.

Whoopi je v svoji pogovorni oddaji The View izrazila obžalovanje, da se jo je Akademija odločila izpustiti iz omenjenega posnetka, pretresen pa je bil tudi njen občasni sovoditelj, priljubljeni komik Steve Martin. Drugi gostje v oddaji so ugibali, da so morda na Whoopi scenaristi prireditve po naključju "pozabili", a so se strinjali, da je to narobe in da "ni nikoli lepo, če si prezrt". Sovoditeljica Sherri Shepherd se je vprašala: je morda Goldbergova koga razjezila? "Nedvomno," je s kislim nasmehom odgovorila Whoopi. "Nedvomno sem spet koga razkurila. Ah, saj ne vem - ne vem."

Tu je Heath, kje pa je Brad?
Vse bolj v oči vpijoče pa je tudi to, da v spominski kolaž hollywoodskih obrazov, ki so umrli v preteklem letu, ustvarjalci podelitve oskarjev niso vključili Brada Renfra. Kot je znano, je 25-letni igralec 15. januarja umrl zaradi prevelikega odmerka heroina in morfija. A v nasprotju s Heathom Ledgerjem, ki je teden pozneje umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil na recept in so ga v omenjeni triminutni venček vključili s prizorom iz Gore Brokeback - vloga gejevskega kavboja mu je prinesla nominacijo za oskarja -, se Brada niso spomnili.

"Vseh ne moremo vključiti"
Predstavnica Akademije filmskih umetnosti in znanosti Leslie Unger je za tiskovno agencijo AP pojasnila, da "žal ne morejo vključiti vseh" in dodala, da je njihov cilj počastiti posameznike, ki so delali na več področjih filmske industrije, ne le igralcev.

V letošnjem oskarjevskem venčku so se, na primer, spomnili 43 umrlih ljudi, med njimi mojstrov ličenja, kaskaderja in več hollywoodskih agentov. Po besedah Ungerjeve ni nujno, da gre za člane Akademije ali nekdanje oskarjevcev. Zakaj torej ni bilo Brada?

Dan po podelitvi se je na spletu vnela žgoča debata na blogih, v katerih se blogarji sprašujejo ravno to - zakaj ni bilo Brada. Nekateri ugibajo, da Renfro ni bil dovolj "prijetna" oseba za Oskarje, mnogi pa, da je bil v nasprotju z Ledgerjem Renfro "premajhna riba". Ungerjeva je zanikala, da bi Renfra iz posvetila izključili zaradi njegovih težav z mamili in ponovila: "Vseh ne moremo vključiti."

V letošnjem spominskem venčku se ni znašel niti za oskarja nominirani zvezdnik Žrela, Roy Scheider. Umrl je "prepozno", 10. februarja, tako da je izpadel iz videoposnetka, v katerega so vključili pokojnike, ki so umrli med 1. februarjem 2007 in 31. januarjem 2008.

A. K.