Najbolj spektakularen večer na hollywoodskem koledarju, podelitev oskarjev, bo Akademija prvič po 35 letih zaupala kar trem voditeljem – pravzaprav voditeljicam. Nikoli v 94-letni zgodovini nagrad pa se še ni zgodilo, da bi večer povezovale tri ženske. Voditeljske dolžnosti si bodo razdelile igralka Regina Hall ter komičarki Amy Schumer in Wanda Sykes. Foto: AP
Najbolj spektakularen večer na hollywoodskem koledarju, podelitev oskarjev, bo Akademija prvič po 35 letih zaupala kar trem voditeljem – pravzaprav voditeljicam. Nikoli v 94-letni zgodovini nagrad pa se še ni zgodilo, da bi večer povezovale tri ženske. Voditeljske dolžnosti si bodo razdelile igralka Regina Hall ter komičarki Amy Schumer in Wanda Sykes. Foto: AP

"Izrezan", ironično, tudi oskar za montažo
Zaradi ogorčenega odziva javnosti na odločitev, da bodo osem od 23 oskarjevskih kategorij – nagrade za kratki film, kratki dokumentarni film, kratki animirani film, montažo, masko, izvirno glasbeno podlago, scenografijo in zvok – podelili že pred osrednjo slovesnostjo in nato 27. marca v prenos vključili samo kratke izseke zahvalnih govorov, so pri reviji Hollywood Reporter malo podrobneje raziskali ozadje teh dogodkov. In ugotovili, da v odboru Akademije trenutno divja pravcata "državljanska vojna".

Sorodna novica Osmih oskarjev letos ne bodo podelili v živo, med drugim za montažo in kratke filme

Eden od virov trdi, da je "televizija ABC Akademijo posvarila, da podelitve oskarjev preprosto ne bodo predvajali, če iz osrednjega šova ne izrežejo 12 kategorij". Ena od klavzul v pogodbi naj bi jim to v resnici omogočala.

Nekaj je bilo treba žrtvovati
Omenjeni vir – guverner ene od tistih vej Akademije, ki so na udaru – pravi, da je o tem govoril z izvršno direktorico Akademije Dawn Hudson. "Pojasnili so nam, da bomo morali nekaj žrtvovati, če nočemo izgubiti vsega." Hollywood Reporter ugotavlja, da je trenutna časovnica podelitve kompromis, v katerega sta privolili obe strani.

Šteje samo še privlačen TV-šov
Nobeno presenečenje ni, da oskarji iščejo prostor za izboljšave: producenti so pod neznanskim pritiskom, da zmanjšajo osip gledanosti. Lanska slovesnost je bila najmanj gledana v zgodovini podelitve nagrad, saj si je podelitev za najboljši film ogledalo 9,23 milijona gledalcev. To je 51 odstotkov manj od 18,69 milijona gledalcev, ki so si ogledali podelitev leto prej.

Sorodna novica 12 oskarjevskih nominacij za neovestern Moč psa

"Prednost moramo dati televizijskemu občinstvu in povečati interakcijo z občinstvom, da bo TV-prenos ostal vitalen, kinetičen in relevanten," je na temo sprememb povedal predsednik Akademije David Rubin.

Kritiki se s sprejetim kompromisom sicer ne strinjajo: opozarjajo, da je bilo teh osem kategorij, ki bodo na podelitvi prisotne samo v obliki posnetka, avtomatično marginaliziranih in obravnavanih kot manj pomembne. Podoben načrt je Akademija razkrila že leta 2019, a so se mu morali zaradi ogorčenih odzivov javnosti nato odpovedati. Tokrat se zdi, da glas ljudstva ne bo mogel prevesiti tehtnice.

Producent televizijskega prenosa Will Packer pritožbe sicer razume, a od svoje odločitve ne odstopa: "Mislim, da je bila odločitev pravilna," je izjavil za revijo Variety. "Treba je razumeti, da je podelitev oskarjev kot televizijska oddaja na prelomni točki. V naslednjih letih, še posebej pa letos, se bo pokazalo, kakšne vrste šov bo to v prihodnosti. Treba je poskusiti kaj novega, treba je razmišljati o oskarjih kot o zabavnem programu. Zaradi tega poskusa, kako oddajo narediti učinkovitejšo, ne bo nihče prikrajšan. Vsak nominiranec bo dobil svoj trenutek in vsi bodo slišali svoje ime. Vsak zmagovalec bo dobil priložnost za govor in večina gledalcev ne bo opazila razlike od oddaje v živo."