Peter Jackson sodeluje kot producent pri nastajanju Hobita že od vsega začetka, vse bolj pa kaže, da bo znova poprijel tudi za režijo. Foto: EPA
Peter Jackson sodeluje kot producent pri nastajanju Hobita že od vsega začetka, vse bolj pa kaže, da bo znova poprijel tudi za režijo. Foto: EPA
Bilbo
Čeprav za hobite velja, da niso prav avanturisti, ampak raje tičijo v udobni domači Šajerski, pa tega vsekakor ne bi mogli reči za Bilba, čigar prigode je J. R. R. Tolkien popisal v knjigi Hobit.

Novozelandski filmar, ki je ljubiteljem pogumne Tolkienove bratovščine njeno reševanje sveta prenesel v trojno porcijo filmskega spektakla, se očitno pogaja, da bi prevzel tudi režijo filma Hobit. Pravzaprav sta, kot je že znano, načrtovana dva filma, ki pa sta konec maja ostala brez glavnega krmarja, saj je bil Guillermo del Toro zaradi nenehnega odlašanja prisiljen odstopiti od projekta.
Pogajanja naj bi dober teden potekala med studiem Warner Bros./New Line in Jacskonovo ekipo, oviro pa predstavlja predvsem majav finančni položaj partnerja MGM, lastnika filmskih pravic za knjigo Hobit. Vse skupaj bi namreč lahko privedlo do nadaljnjih zavlačevanj, kar je za Jacksona, podobno kot je bilo za del Tora, nesprejemljivo.
Umik režiserja Favnovega labirinta od projekta je gledalce, ki že nestrpno pričakujejo filma, verjetno presenetil, saj se je mehiški filmar že močno zakopal v filmski projekt, z Jacksonom in scenaristkama, prav tako zaslužnima za pretvorbo zajetne Tolkienove knjige Gospodar prstanov v filmsko trilogijo, Fran Walsh in Phillippo Boyens, pa sodeloval tudi pri scenariju. S svojo družino se je celo preselil na Novo Zelandijo in že začel izbirati igralsko zasedbo.
Nazaj na režiserski stolček ali ne?
Studii po njegovem odhodu niso začeli iskati novega režiserja, saj se jim je ta ponujal na dlani oziroma so natanko vedeli, kdo je zanje edina mogoča zamenjava. A tudi Petra Jacksona čakajo druge zadolžitve. Ukvarja se s projekti, o katerih sicer ne govori veliko, in ni prepričan, ali bi še en velik del svojega življenja posvetil zgodbam J. R. R. Tolkiena.
Warners/New Line kljub temu vztrajajo. Jackson je edina mogoča izbira, ne le, ker se je s hobiti, vilinci, škrati in prstanom dobro seznanil že pred devetimi leti, ko je v kinematografe prišel prvi del trilogije, ampak ker je že kot producent močno vpleten v nastajanje obeh filmov Hobit.
Zakaj bi imela le en film, če je mogoče imeti dva
Če bo šlo vse po načrtih, naj bi leta 2012 in nato leto pozneje spoznavali predzgodbo trilogije. Prvi film bo sledil dogodivščinam Frodovega strica Bilba v sami knjigi, drugi film pa naj bi predstavljal 60 let, ki so potekla med Hobitom in začetkom Gospodarja prstanov. Kot je že znano, bo za svojo Gandalfovo palico znova prijel Ian McKellen, elegantna Galadriel pa bo Cate Blanchett.