Johnny Depp v resničnem življenju seveda ni taka 'šema' kot njegov lik Jack Sparrow. Foto: Reuters
Johnny Depp v resničnem življenju seveda ni taka 'šema' kot njegov lik Jack Sparrow. Foto: Reuters
Johnny Depp
Johnny Depp se bori za svoje življenje, dušo in za srce bitja, s katerim je nekoč sklenil hudičevo kupčijo. Foto: EPA
Keira Knightley in Orlando Bloom
Čeprav ju je Johnny Depp nekoliko zasenčil, je nastop v filmu tudi Keiri Knightley in Orlandu Bloomu prinesel nove oboževalce. Foto: Reuters
Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera
Že v filmu Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera smo spoznali, da so Karibi 'ugodno življenjsko okolje' za najrazličnejše stvore. Foto: Kolosej

Režiser Gore Verbinski priznava, da je bilo snemanje filma Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja bolj stresno od snemanja prvega filma o tolpi kapitana Jacka Sparrowa (Johnny Depp). Leta 2003 je namreč večina filmskih poznavalcev pričakovala samo še en Disneyjev spektakel. Dobili pa so izviren in napet film. Pričakovanja pred začetkom rednega predvajanja druge piratske pustolovščine so zato zares velika: v ZDA so v predprodaji prodali 20-krat več vstopnic kot pred premiero prvega filma.

Zamisli si, da boš jutri umrl!
Verbinski je 'iznašel' prav poseben način, kako ubežati prekletstvu odličnega prvega filma, ki naj bi mu sledila serija nadaljevanj. Verbinski pravi, da se moraš snemanja vsakega filma lotiti, kot da bi bil to prav zadnji filmski projekt v tvojem življenju. Le tako se lahko delu popolnoma predaš, saj si vendar vsak želi, da bi bil njegov 'labodji spev' delo, ki bi zaznamovalo njegov karierni profil. Vse lepo in prav. A človek mora biti verjetno kar malo čarovnika, da lahko samega sebe prepriča, da bo po končanem snemanju zapustil ta svet. Morda je Verbinskemu pri vživljanju v to vlogo pomagala tudi druščina zanimivih likov, ki ga obkrožajo. Sparrowova četa že spominja na ljudi, ki pri svojih podvigih kaj malo razmišljajo o tem, da bi lahko v akciji izgubili glavo.

Kaj ima pri piratih opraviti Goethe?
Prav velikemu (proti)junaku filma Jacku Sparrowu je življenja prav malo mar. 'Pesti' ga namreč faustovski sindrom. Krn drugega filma Pirati s Karibov je namreč prav sorodnost med Faustom in Sparrovom. Sparrow skuša namreč najti zlodeja, kateremu je pred 13 leti prodal svojo dušo, kar mu je omogočilo, da je postal kapitan gusarske ladje. A bitje z imenom Davy Jones, ki poveljuje legendarni ladji duhov Leteči Holandec (vključitev znamenite ladje je torej poleg faustovskega sindroma že druga 'izposoja' scenaristov filma Terryja Rossia in Toda Elliota v bogati zakladnici evropske grozljive literature), si tokrat želi Sparrowovo smrt.

Niso vsi lordi plemeniti
Ne le da Sparrow svojega življenja ne misli kar tako predati zločestemu bitju; še več, Jack Sparrow si želi povrniti življenje, kar mu lahko uspe le tako, da se polasti skrinje, v kateri leži Davyjevo srce. Ker je Sparrow zelo sposoben kerlc, bodo seveda gledalci že od prvega zapleta naprej verjeli, da bo Sparrow tudi končni zmagovalec. A ne pozabite, tukaj je še lord Cutler Beckett iz Vzhodnoindijske trgovske družbe, ki si prav tako želi pridobiti Davyjevo srce.

Film, v katerem tako kot v uvodnem delu zaigrata tudi Keira Knightley in Orlando Bloom, menda postreže s serijo posebnih učinkov, ki bodo navdušili tudi tiste, ki so 'vsrkali' že prav vse hollywoodske spektakle. Dobršen del filma namreč poteka pod vodo in tam pridejo na plan duhovi, ki so jih mojstri ustvarjanja virtualne resničnosti menda prav mojstrsko oblikovali.

Nekoliko nižji profil Johnnyja Deppa
Prav posebna pa je napoved, da naj bi se v filmu Pirati s Karibov: Mrtvečeva skrinja Johnny Depp nekoliko umaknil v ozadje. Po prikazovanju Piratov s karibov: Prekletstvo črnega bisera so namreč številni modrovali, da je Johnny Depp 'ukradel' celoten šov in pri nastajanju drugega filma se je menda tudi igralec strinjal, da naj film ne bi preveč v ospredje potiskal lika, ki ga je sam že ob premieri prvih Piratov leta 2003 označil kot križanca med kitaristom Keithom Richardsom in stripovskim likom Pepetom LePewom. Ključna naj bi bila zgodba. In ta naj bi bila presneto dobra.

Tudi po zaslugi vključitve novega lika. Že omenjenega 'trgovca' s Sparrowovo dušo in poveljnika Letečega Holandca, ladja lahko pluje celo pod vodo, je odigral Bill Nighy, ki so ga scenarista in režiser postavili kot protiutež Deppovemu liku in ki naj bi tako 'uravnotežil' moč likov. Ali je nakana uspela? Britanci in Irci bodo o tem razpravljali že ta konec tedna. Po evropski premieri 3. julija, prihaja film na redni spored britanskih in irskih kinematografov v petek 6. julija, Slovenci pa bomo morali počakati do konca meseca, saj si bomo film lahko ogledali šele 27. julija.