Cillian Murphy je samo v prvih dveh sezonah pred kamero skadil 3000 cigaret – na srečo je uporabljal zeliščne nadomestke, v katerih ni tobaka niti nikotina. Foto: IMDb
Cillian Murphy je samo v prvih dveh sezonah pred kamero skadil 3000 cigaret – na srečo je uporabljal zeliščne nadomestke, v katerih ni tobaka niti nikotina. Foto: IMDb
Sorodna novica Sedem oskarjev za Oppenheimerja, tudi za najboljši film

Film, ki ga neuradne govorice napovedujejo že dalj časa, je zdaj tudi uradno v predprodukciji: Netflix je odobril snemanje celovečerca, pri katerem bo Cillian Murphy sodeloval kot igralec in producent. Scenarij bo napisal avtor serije Steven Knight, režiral pa bo še en stari znanec birminghamskih tolp: Tom Harper, ki je režiral tudi drugo polovico prve sezone serije. Film bo nastal v koprodukciji z BBC-jem, prva klapa pa bo padla še pred koncem letošnjega leta, poroča filmski blog Deadline.

Z bafto nagrajena britanska serija, ki je po zaslugi Netflixove distribucije postala globalen fenomen, se je več let spogledovala z idejo filma. Steven Knight je film že sam napovedal, a doslej ni bilo uradne podpore studia.

Tudi Cillian Murphy je v intervjujih že večkrat poudaril, da bi bil z veseljem še enkrat glava kriminalnega klana Shelbyjev. "Če obstaja nova zgodba, ki bi jo lahko povedali, in če Steven Knight poskrbi za scenarij, kakršnega vem, da zna napisati, pridem," je februarja izjavil za BBC-jev Radio 4. "Če hočete gledati 50-letnega Tommyja Shelbyja, pridem. Lotimo se zadeve."

Serija je za svojo četrto sezono dobila tudi nagrado bafta za najboljšo dramsko serijo. Foto: IMDb
Serija je za svojo četrto sezono dobila tudi nagrado bafta za najboljšo dramsko serijo. Foto: IMDb
Sorodna novica Umrla je Helen McCrory, zvezda Harryja Potterja in Birminghamskih tolp

"Brez kakršnih koli omejitev"
O zapletu novega filma ali o njegovi igralski zasedbi ni še nobenih informacij, je pa Knight v pogovoru za Deadline spomnil, da sklepna epizoda serije leta 2022 ponudila iztočnico za film, ki bi se odvijal v času druge svetovne vojne. Šest sezon serije se je odvijalo pred kuliso prve svetovne vojne in dobe prohibicije v ZDA.

Uradno je za zdaj torej samo to, da bomo dobili "eksplozivno poglavje v zgodbi birminghamskih tolp. Brez kakršnih koli omejitev. Totalna vojna Birminghamskih tolp."

"Očitno Tommy Shelby še ni opravil z mano," je zdaj v izjavo za javnost zapisal Murphy. "V veliko zadovoljstvo mi je spet sodelovati s Stevenom Knightom in Tomom Harperjem. To bo projekt za oboževalce."

Serijo Peaky Blinders je BBC premierno predvajal leta 2013. Že leto pozneje jo je za distribucijo odkupil Netflix, kar je nadaljevanki – in tudi Cillianu Murphyju – tako rekoč čez noč prineslo globalno slavo. Prav tako sta pot svojima danes sijajnima karierama v seriji tlakovala Tom Hardy in Anya Taylor-Joy; v igralski zasedbi je bila tudi danes že pokojna Helen McCrory. Serija je za svojo četrto sezono dobila tudi nagrado bafta za najboljšo dramsko serijo.

"To je bila vedno zgodba o družini"
"Ko sem pred desetimi leti prvič režiral Birminghamske tolpe, nismo vedeli, kaj bo ta serija postala, vedeli pa smo, da je v alkimiji med igralci in v scenariju nekaj eksplozivnega,"
se spominja Harper. "Tolpe so bile vedno zgodba o družini – in zato je neverjetno vznemirljivo, da se bom spet srečal s Stevom in Cillianom in da bomo film z Netflixovo pomočjo pokazali ljudem po celem svetu."