V Čepincih na Goričkem so avtorji projekta postavili umetniški objekt - avdiopostajo, ki bo omogočala prenos zvokov z lokacije v telefonsko omrežje in v spletno medmrežje. Foto: Agencija ODMEV
V Čepincih na Goričkem so avtorji projekta postavili umetniški objekt - avdiopostajo, ki bo omogočala prenos zvokov z lokacije v telefonsko omrežje in v spletno medmrežje. Foto: Agencija ODMEV
Občutek za veter, Maja Weiss, Feri Lainšček
Film je režirala Maja Weiss, direktor fotografije pa je Bojan Kastelic. Foto: EPA
Občutek za veter
Film so začeli snemati avgusta lani in tako do konca snemanja zajeli Prekmurje v vseh letnih časih. Foto: Agencija ODMEV

Pravzaprav gre za del istoimenskega večmedijskega projekta, ki v središče postavlja poezijo obeh avtorjev. Leta 2004 je izšla knjiga, ki združuje Lainščkovo in Šarotarjevo poezijo s fotografijami Jožeta Suhadolnika. Oblikovala sta jo Miha Grobler ter Matej Koren.

Istega leta je Občutek za veter zapihal tudi na zgoščenki (tako kot knjiga je izšla pri založbi Franc-Franc). Poezijo Ferija Lainščka, ki se ga zadnje čase omenja predvsem v povezavi s filmsko uspešnico Petelinji zajtrk, je uglasbil Marko Grobler, izvajajo pa jo Skupina občutek za veter, sestavljena iz glasbenikov iz Murske Sobote in Maribora.

Prisluškovanje panonskim vetrovom
Filmski del projekta so zaupali režiserki Maji Weiss, posneli pa so ga v Prekmurju. Film, ki naj bi bil premierno predstavljen ob obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini, je nekakšen dokumentarec o gibanju. Gibanje Občutek za veter se nameni v Čepincih na Goričkem postaviti umetniški objekt - avdiopostajo, ki bo omogočala prenos zvokov z lokacije v telefonsko omrežje in v spletno medmrežje. Prisluškovanje panonskim vetrovom na lokaciji v Čepincih naj bi bilo tako mogoče praktično po vsem svetu.

Vsi letni časi Prekmurja
Prva klapa filma je padla avgusta lani z namenom, da pričarajo Prekmurje skozi vse letne čase, snemanje pa so sklenili pretekli konec tedna v Čepincih na Goričkem. Po besedah producentke Ide Weiss je namen 'poetičnega dokumentarca' prikazati ta del Slovenije skozi poezijo Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja.

Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja je pri projektu združilo prepričanje, da "ljudje z ravnice" zares obstajajo in da so "stepski sentimenti" dovolj prepoznavna posebnost. Kot je povedal Lainšček, so se jima kmalu pridružili tudi drugi ustvarjalci, ki jih je ta fenomen zanimal, in tako so ob literarnih besedilih začeli nastajati glasba, fotografije, likovne instalacije in videozapisi. "Umetniško doživljanje panonske specifičnosti z naslovom Občutek za veter se je sčasoma začelo spreminjati v gibanje Občutek za veter, ki neformalno združuje številne posameznike, ki v Prekmurje ne prihajajo le kot turisti, ampak so dojemljivi za subtilnejša umetniška, ustvarjalna in družabna doživetja," je še povedal avtor.

Producent filma je Bela film iz Ljubljane, koprudocent pa RTV Slovenija. Kot direktor fotografije se predstavlja Bojan Kastelic, finančno pa je 50-minutni tv-film omogočilo ministrstvo za kulturo.

M. K.