Trenutno je Burton zaposlen s celovečernim animiranim filmom Frankenweenie, ki temelji na njegovem kratkem filmu, premiero pa je napovedal za marec 2012. Medtem mu zgodbo o Staiboyu pomaga pisati spletna skupnost ... Foto: burtonstory.com
Trenutno je Burton zaposlen s celovečernim animiranim filmom Frankenweenie, ki temelji na njegovem kratkem filmu, premiero pa je napovedal za marec 2012. Medtem mu zgodbo o Staiboyu pomaga pisati spletna skupnost ... Foto: burtonstory.com
Tim Burton
Kjer je Tim Burton, Helena Bonham Carter in Johnny Depp, ne moreta biti zelo daleč. Foto: EPA

"Taka je narava zgodbe," Burton pravi o odprtem koncu svoje ekranizacije Alice v Čudežni deželi. "Malo je podobna sanjam. Konec je odprt, ker tak mora biti, in tako tudi odprt za različne interpretacije." Na splošno je režiser precej močne hrbtenice, ko beseda nanese na nadaljevanja - nekateri filmi jih, je prepričan, preprosto ne bi smeli imeti. "Veliko ljudi je pritiskalo name, da bi posnel novo Predbožično moro, pa tega preprosto nisem hotel. Nekatere filme je treba pustiti na miru, pustiti njihovega duha neokrnjenega." No, pri Disneyu ga k nadaljevanju Alice menda niti niso silili: "Sploh niso poskušali, kar je bilo po mojem mnenju zelo pametno, čudovito in prav."

"Packo" in Čudovito truplo
Je pa najnovejši Burtonov projekt zato še zelo protejske narave: te dni pripovedovalec grotesknih filmskih pravljic novo zgodbo piše - s pomočjo oboževalcev. Pravila "projekta Cadavre Exquis" (Čudovito truplo), kot je igro krstil, so povsem preprosta: iz naftalina je potegnil malo starejšega junaka (ime mu je Stainboy) in za iztočnico ponudil prvi stavek ("Stainboy je bil zaradi svoje neoporečne izkušenosti pozvan, naj preuči skrivnostno, svetlikajočo se lepljivo snov na tleh galerije.").
Od tu dalje lahko nadaljevanje (v največ 140 znakih) "tweeta" vsak - in na koncu vsakega dneva je najboljši stavek dejansko priključen vsem predhodnim. Trenutno ima zgodba dvajset stavkov (želatinasta packarija na tleh se je začela ob dotiku nadvse čudno obnašati, spreminjati barvo in napadati našega junaka). Stainboy se je, mimogrede, pojavil v zbirki pesmi The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories in kratkih animiranih filmih iz leta 2000.

Svoj prispevek k zgodbi o Stainboyu lahko oddate tukaj. Je pa res, da za zdaj ni še nobenega uradnega zagotovila, da se bo iz tega projekta dejansko izcimil kakšen filmski projekt.

Nezlomljiva naveza Burton-Depp
Na nekaterih drugih področjih je Burton za las manj inovativen: pred slabim mesecem je namreč napovedal še eno sodelovanje s svojo "muzo" Johnnyjem Deppom. Skupaj se bosta lotila priredbe priljubljene televizijske nadaljevanke iz šestdesetih let Dark Shadows (Temne sence). Depp bo upodobil osrednji lik, vampirja Barnabasa Collinsa, obdanega z obveznimi čarovnicami, volkodlaki in duhovi. Po tem, večkratnem prelaganju zaradi drugih projektov začetka snemanja je ta zdaj napovedan za april prihodnje leto.