V vseh prvih štirih filmih o Batmanu sta nastopila samo dva igralca: Michael Gough in Pat Hingle (komisar James Gordon). Foto: NY Times
V vseh prvih štirih filmih o Batmanu sta nastopila samo dva igralca: Michael Gough in Pat Hingle (komisar James Gordon). Foto: NY Times
Batman & Robin, 1997
Goughov zaščitni znak je bil njegov globok, melodičen glas.



Gough je potrpežljivega, lakoničnega Alfreda igral kar trem različnim Batmanom: Michaelu Keatonu (Batman, 1989, in Batman Returns, 1992), Valu Kilmerju (Batman Forever, 1995) in Georgeu Clooneyju (Batman & Robin, 1997).

A to še zdaleč ni bil celoten razpon njegove kariere: v sedmih desetletjih je nastopil v več kot 150 filmih, televizijskih oddajah in odrskih produkcijah (leta 1979 je dobil gledališko priznanje tony za vlogo v komediji Bedroom Farce).
Burtonov prijatelj
Še lani je posodil glas ptiču dodo v najnovejši adaptaciji Alice v Čudežni deželi, ki jo je posnel Tim Burton. Burton, s katerim sta se spoprijateljila med snemanjem Batman Returns, mu je dal še vlogi v filmih Sleepy Hollow in Corpse Bride. "Tim Burton je silen Mickov oboževalec zaradi grozljivk iz šestdesetih in skušal ga je vključiti v vse, kar je delal," je v sporočilu za javnost zapisala pokojnikova agentka.

Gough se je svojim vlogam znal približati iz dveh popolnoma različnih smeri, je v osmrtnici za New York Times zapisal Dennis Hevesi: "Če je bil v postavitvi Henrika VIII. in njegovih šestih žena (1972) kot vojvoda Norfolški tih in zadržan, je bil na primer v grozljivki Black Zoo (1962) nepopisno grozljiv."

Michael se je leta 1916 britanskima staršema rodil v Kuala Lumpurju. Vpisala sta ga v kmetijsko šolo v "stari domovini", v kateri pa ni dolgo zdržal. "Verjetno sem igralec zato, ker ni bilo treba delati nobenih izpitov," je skromno izjavil leta 1988. "V šoli mi ni bilo pomoči, niti enega samega izpita nisem naredil." Za seboj je Gough pustil četrto ženo Henrietto, hčerko Emmo ter sinova Simona in Jasperja, še poroča BBC.

Osvežujoče 'nenapihnjen' ego
Gough sicer ni pretirano trpel zaradi svojega večnega statusa igralca v stranskih vlogah. "To je še najboljše življenje. Ne prenašaš take odgovornosti kot zvezda, nisi tako drag, dobiš pa čudovite vloge. In ni se ti treba obremenjevati s tem, kako visoko na prehranjevalni verigi je."