Lahko Harry Potter in prijatelji rešijo kinematografsko leto? Foto: Reuters
Lahko Harry Potter in prijatelji rešijo kinematografsko leto? Foto: Reuters

Film Harry Potter in ognjeni kelih, posnet po četrti knjigi iz serije J. K. Rowling, so prejšnji teden začeli predvajati v 19 državah in v vseh se je povzpel na vrh gledanosti. Skoraj 30 milijonov dolarjev je film zaslužil v Veliki Britaniji, nekaj več kot 21 milijonov v Nemčiji in sedem v Mehiki. Pomembna deleža k skupnemu zaslužku 185,4 milijona dolarjev sta prispevala tudi Tajvan in Kitajska, največ pa ZDA z nekaj več kot 100 milijoni dolarjev.

Slovenci med prvimi, ki bodo četrtega Harryja videli v akciji
V Sloveniji bo film premierno predvajan 24. 11., ta vikend pa je pri nas največ zalsužil film V njenih čevljih. Slovenski gledalci bodo med prvimi, ki bodo najnovejše Harryjeve dogodivščine spremljali tudi na filmu. Prav ta konec tedna si jih bodo lahko ogledali tudi Italiji, Španiji, Braziliji in na Japonskem, prvi vikend v decembru pa se čarovniška druščina seli še v Francijo in Avstralijo, sredi decembra pa še v Rusijo. Najnovejši Harry je zgodovinski tudi glede predvajanja, saj so ga hkrati začeli vrteti na Kitajskem in v ZDA.

Rešitelj kinematografije?
Filma o mladem britanskem čarovniku so veseli predvsem v ZDA, kjer je v prvih šestih mesecih letošnjega leta v kino hodilo precej manj gledalcev kot prejšnja leta. Prav zaradi mladinskih in otroških filmov, ki zdaj prihajajo na spored, pa v kinematografih upajo, da bodo uspeli nadoknaditi zamujeno.