Gary Oldman v vlogi Winstona Churchilla. Foto: Kolosej
Gary Oldman v vlogi Winstona Churchilla. Foto: Kolosej

Film, v izvirniku naslovljen Darkest Hour, je po scenariju Anthonyja McCartna režiral Joe Wright. V britansko-ameriški koprodukciji poleg Oldmana v osrednjih vlogah igrajo še Lily James, Kristin Scott Thomas in Ben Mendelsohn.

Zlitje s karizmo in značajem velikega državnika
Celovečerec je v veliki meri požel pozitivne ocene. Kritiki so še posebej čislali Oldmanovo igro, saj se je "zlil s karizmo in značajem" velikega državnika, mnogi so bili celo mnenja, da gre za njegovo najbolje odigrano vlogo. Upodobitev Churchilla mu je med drugim prinesla oskarja, bafto in zlati globus za najboljšo glavno moško vlogo.

Winston Churchill (1874–1965). Foto: AP
Winston Churchill (1874–1965). Foto: AP

Pisalo se je leto 1940 ...
Winston Churchill je bil 10. maja 1940 potrjen kot predsednik britanske vlade, nemški vojaški stroj pa je do junija osvojil že polovico Evrope. Churchill se je uprl mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in vztrajal pri tem, da se Hitlerju ne sme (več) popuščati. Vladni kabinet je postavil pred dejstvo, da se bo Združeno kraljestvo borilo za svoje ideale in svobodo naroda.

V svojem prvem govoru kot premier 19. maja 1940 sodržavljanom ni obljubil "ničesar, razen krvi, truda, solz in potu". Napovedal je, da se vojna lahko konča samo z zmago "za vsako ceno". Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, saj je z uveljavljanjem takšne politike okrepil samozaupanje Britancev in njihovo pripravljenost na odpor ter tako ustvaril podlago za končno zmago, piše v napovedi filma.