Foto:
Foto:
Glavna vloga v Hotelu Ruanda je pripada Donu Cheadlu. Foto: EPA

Film Hotel Rwanda temelji na resnični zgodbi o upravniku hotela, ki je pred genocidom v Ruandi rešil na tisoče življenj. Prejel je nagrado po izboru gledalcev. Nagrado Discovery pa je dobil film Omagh, ki pripoveduje zgodbo o sorodnikih žrtev bombardiranja na Severnem Irskem leta 1998.

Zmagovalca te nagrade je izbiralo na stotine novinarjev, ki so se udeležili festivala v Torontu. Kot se je izkazalo že pri filmih Življenje je lepo, Sijaj in Lepota po ameriško, naj bi festival napovedoval tudi nominacije za oskarja.

Podelitev nagrade filmu Hotel Rwanda je bilo še posebej zanimivo, saj so letos na festivalu namenili posebno pozornost zlasti afriškim filmom. Predvajali so kar nekaj filmov, ki prikazujejo genocid v Ruandi.

Življenja je reševal Don Cheadle
V filmu Hotel Rwanda igra glavno vlogo Don Cheadle, upravnik hotela Paul Rusesabagina, ki zlasti s pomočjo denarja in alkohola rešuje življenja ljudi, nastanjenih v njegovem hotelu. V filmu je zaigral tudi Nick Nolte, ki je upodobil je predstavnika ZN-ja v Ruandi. Pri snemanju filma Omagh pa so sodelovali člani družin žrtev krvavega napada na Severnem Irskem.

Med drugimi dobitniki nagrade so bili filmi In My Father's Den iz Nove Zelandije, ki je prejel nagrado fresci , komedija It's All Gone Pete Tong in srhljivka White Skin, ki sta bili nagrajeni v kategoriji kanadskih filmov.