Festival bo odprl Naberšnikov film Petelinji zajtrk. Foto: Stane Sršen
Festival bo odprl Naberšnikov film Petelinji zajtrk. Foto: Stane Sršen
Peter Zobec
V komisiji, ki bo izbirala letošnje nagrajence bo sedel tudi Peter Zobec. Foto: RTV SLO
Jelka Stergel
Proračun festivala, katerega direktorica je Jelka Stergel, znaša 80.000 evrov. Foto: Miha Bratina

Za sestavo letošnjega programa je imel umetniški direktor Jože Dolmark na voljo 61 prijavljenih filmov. Izbrani izdelki so po njegovih besedah na visoki kvalitetni ravni, kar izraža dejansko stanje v slovenski kinematografiji.

Badjurova nagrada gre Mirjani Borčić
Nagrajenci bodo znani na sklepni slovesnosti festivala, na ta večer pa bodo filmski pedagoginji Mirjani Borčić izročili tudi letošnjo Badjurovo nagrado. Organizatorji festivala so pripravili še novost. Program bo namreč bogatejši za sekcijo evropskega filma, ki jo je predlagal eden izmed podpornikov, Goethejev inštitut. Program bo nosil naslov Evropski dialogi, po besedah direktorice festivala Jelke Stergel pa naj bi pomagal domači film umestiti v evropski filmski kontekst, kamor tudi spada.

Po besedah Dolmarka so ustvarjalci umaknili dva prijavljena filma, Kozoletovega in Slakovega, v uradni program pa so uvrstili le dva dokumentarca, ki sta se mu zdela dovolj "filmična". Sam je opazil manjšo kakovost med študentskimi filmi, zato pa dobro animacijo, zaradi česar je v program uvrstil kar štiri izdelke tega žanra.

Za krepitev koprodukcijskega programa
Direktorica FSF se je dotaknila tudi vsakoletnega nezadovoljstva s selekcijo in pri tem omenila, da se bodo vedno našli tudi takšni, ki z izborom ne bodo zadovoljni, da pa so se kljub temu odločili, da ne bodo prikazali tako rekoč vseh prijavljenih del. Stergelova si prizadeva tudi za krepitev koprodukcijskega programa, ne le v smislu prikazovanja že narejenih filmov, ampak tudi kot zasnove za razvijanje projektov. Za izvebo festivala imajo organizatorji na voljo 80.000 evrov, od tega 5.000 evrov sponzorskih sredstev, zaprosil pa je še za dodatnih 25.000 evrov.

Uradno odprtje festivala bo 8. oktobra v znamenju Petelinjega zajtrka režiserja Marka Naberšnika, poslovil pa se bo s češkim filmom Stregel sem angleškemu kralju Jiržija Menzla, ki naj bi se festivala tudi udeležil. Na okorgli mizi bodo letos razmišljali o varstvu avtorskih pravic v filmski industriji.