Puljska Arena je bila prizorišče končnega večera festivala, na katerem so podelili glavne nagrade. Foto: RTV SLO
Puljska Arena je bila prizorišče končnega večera festivala, na katerem so podelili glavne nagrade. Foto: RTV SLO
Karavla, Rajko Grlić
Filmu Karavla, ki je nastal v slovenski koprodukciji, sta pripadli dve nagradi. Foto: EPA
Što je muškarac bez brkova
Nagrada občinstva je pripadla filmu Hrvoja Hribara.

Med 15. in 22. julijem je bil v Pulju filmski festival, ki je najstarejši hrvaški festival te vrste. Končali so ga na sobotni večer, ko so v puljski Areni podelili nagrade filmskim ustvarjalcem, ki so s svojimi izdelki domače produkcije sodelovali v tekmovalnem programu. Nagrada zlata arena je pripadla najboljšemu filmu, režiji, glavnima in stranskima igralcema, kameri, montaži, glasbi, scenografiji in kostumografiji. Podelili pa so tudi nagrado breza, ki je namenjena najboljšemu mlademu debitantu ter nagrado zlata vrata Pulja, ki jo je izglasovalo občinstvo.

Nagrada tudi Karavli, ki je nastala v slovenski koprodukciji
Nagrada v kategoriji najboljši igralec je pripadla Krešimiru Mikiču za vlogo v filmu Put lubenica, stranska pa Emirju Hadžihafisbegoviču v filmu Karavla, ki je nastal v slovenski koprodukciji. Zlato areno za najboljšo glavno žensko vlogo je prejela Zrinka Cvitešič za vlogo v filmu Što je muškarac bez brkova, z nagrado za najboljšo stransko žensko vlogo pa so razveselili Natašo Janjič za vlogo v filmu Sve džaba. Temu je pripadla tudi nagrada za najboljšo glasbo, medtem ko sta nagradi za kamero in montažo pripadli filmu Volim te režiserja Daliborja Mataniča. Občinstvo je nagrado zlata vrata Pulja prisodilo filmski uspešnici Što je muškarac bez brkova Hrvoja Hribara. Kot mladi debitant je bil nagrajen Toni Gojanovič za vlogo v filmu Karavla.

Puljski festival so obiskovala tudi velika imena iz sveta filma
Poleg tekmovalnega programa si je bilo mogoče ogledati tudi spremljevalni program, na katerega so organizatorji uvrstili retrospektive, eksperimentalne, kratke in dokumentarne filma. Filmski festival v Pulju je v svojih najboljših dneh gostil znmenita imena iz sveta filma, med drugim Richarda Burtona, Elizabeth Taylor, Miloša Formana, Johna Malkovicha in Jeremyja Ironsa.