Quentin Tarantino je oktobra iz Kalifornije priletel, da se je na newyorških ulicah pridruži stotinam protestnikov proti policijski brutalnosti. Foto: EPA
Quentin Tarantino je oktobra iz Kalifornije priletel, da se je na newyorških ulicah pridruži stotinam protestnikov proti policijski brutalnosti. Foto: EPA
Quentin Tarantino
"Če si prepričan, da se dogajajo umori, moraš povzdigniti glas in se temu upreti. Tukaj sem, da poudarim, da sem na strani umorjenih," je ob udeležbi protestov med drugim dejal Tarantino. Foto: EPA
Quentin Tarantino
Policisti med drugim pozivajo k bojkotu filma The Hateful Eight, ki bo svetovno premiero doživel med decembrskimi prazniki. Foto: EPA

"Ne pustim se ustrahovati," nadaljuje režiser vrste filmskih klasik, ki je v pogovoru za Los Angeles Times še dejal, da so napačno tolmačili njegove besede. "Vsi policisti niso morilci. Tega nikoli nisem dejal in niti na to impliciral."

Plaz policijske jeze se je na Tarantina usul, potem ko se je v New Yorku udeležil protestov proti policijski brutalnosti. "Njihove trditve, da sovražim policijo, so poskusi diskreditacije in ustrahovanja," meni režiser. Protestnike, ki so se zbrali v Greenwich Villageu na Manhattnu in se nato skupaj sprehodili dobre tri kilometre po Šesti aveniji, je tudi nagovoril. "Ko vidim morilca, ne morem stati križemrok. Umorjene moram razglasiti za umorjene, morilce pa za morilce," so povzemali njegove besede.

Z govorom je na noge dvignil policijska združenja po vsej državi, med drugim narodno zvezo policijske organizacije in lokalne policijske sindikate v Los Angelesu, New Yorku in Philadelphii. "Nobeno presenečenje ni, da nekdo, ki se preživlja s poveličevanjem nasilja in zločina, tudi sam sovraži policiste," je v izjavi za javnost povedal Patrick Lynch, predsednik največjega sindikata newyorških policistov, Patrolman's Benevolent Association. "Newyorčani moramo temu preprodajalcu degeneriranosti sporočiti, da nima kaj hoditi v naše mesto in tukaj razpečevati svojih obrekovalskih fikcij o policistih," je nadaljeval in pozval k bojkotu Tarantinovih filmov.

Prvi na udaru je za december napovedani The Hateful Eight. Sindikati pa so svoje člane prav tako pozivali, naj ob prihodnjih Tarantinovih projektih odklonijo skrb za varnost, urejanje prometa in druge vrste pomoč.

"Tarantino ne razume nasilja"
"Skušajo me utišati, kar pa je še pomembneje, s takšnim ravnanjem pošiljajo sporočilo drugim prominentnim osebam, ki razmišljajo, da bi se nam pridružile."
Policijski načelnik losangeleške policije Charlie Beck je o Tarantinu dejal, da se ne zaveda, s kakšnim nasiljem se policisti soočajo ob svojem delu. "Tarantino živi v svetu fantazije. Na ta način služi denar. Njegovi filmi so izredno nasilni, vendar sam nasilja ne razume in na žalost zakonito uporabo sile enači z umorom, ki to ni."

Filmar, ki ga je na nedeljski podelitvi hollywoodskih filmskih nagrad podprl Jamie Foxx, opozarja, da bi morala policija preusmeriti fokus. "Namesto da se ukvarja s problematiko policijske brutalnosti, me izpostavljajo."