Boj
Boj "proti mehiškemu mamilarskemu kartelu" zveni kot zelo lena, stereotipna izbira antagonista. Foto: IMDb
Serija štirih filmov o vietnamskem vojnem veteranu Johnu Rambu, posnetih v letih od 1982 do 2008, temelji na romanu Davida Morrella First Blood (Prva kri). Rambo, ki ga je igral Stallone, je mojster preživetja, spozna se na orožje, na boj mož na moža in na gverilsko bojevanje. Foto: IMDb

Produkcija petega dela franšize, ki se je davnega leta 1982 začela s filmom First Blood, naj bi se začela že prvega septembra letos: snemali bodo v Londonu, Bolgariji in na Kanarskih otokih. Film financira in distribuira studio Millennium Media, scenarij pa je spisal Matt Cirulnick. Po neuradnih podatkih je nekaj časa obstajala možnost, da bo film režiral kar Stallone, a se je na koncu obrnilo drugače. Ime režiserja bo ekipa razkrila v kratkem.

Na začetku novega poglavja sage ostareli John Rambo životari na ranču v Arizoni; še vedno ga mučijo simptomi posttravmatskega stresa, preživlja pa se s priložnostnimi deli. Nekega dne ga dolgoletna prijateljica Maria obvesti, da se je za njeno vnukinjo, ki je odpotovala v Mehiko na neko zabavo, izgubila vsaka sled. Rambo in Maria bosta seveda morala izslediti njene ugrabitelje.

V Mehiki Rambo razkrije verigo preprodajalcev z ljudmi; moči združi z novinarko, ki je na podoben način izgubila sestro; skupaj morata najti dekleti in strmoglaviti zlobnega mamilarskega lorda.

Film First Blood, ki je bil ekranizacija istoimenskega romana iz leta 1972, je leta 1985 dobil nadaljevanje Rambo: First Blood Part II, še tri leta pozneje pa je sledil Rambo III. Če je bil prvi film huronski uspeh, sta bila naslednja dva veliko manj uspešna, kar je bil najbrž vzrok za Rambovo upokojitev. Zeleno baretko si je nato še enkrat nadel leta 2008; takrat je bil film naslovljen preprosto Rambo.

Franšize prinesle renesanso kariere
Stallone je trenutno zaposlen še z eno franšizo - Creed II bo nadaljevanje Creeda, ki je bil nepričakovano uspešen spin-off franšize Rocky. Na začetku letošnjega leta je igralski veteran snemal tudi svojo vlogo za četrti del franšize Plačanci (Expendables), čeprav se je pred tem pisalo, da je od te filmske serije odkorakal zaradi "ustvarjalnih nesoglasij" z izvršnim producentom.