Randy Quaid je dobrodušnega videza - a v Gori Brokeback je upodobil ozkosrčnega, predsodkov polnega živinorejca. Foto:
Randy Quaid je dobrodušnega videza - a v Gori Brokeback je upodobil ozkosrčnega, predsodkov polnega živinorejca. Foto:
Brokeback Mountain
Gora Brokeback se je iz skromnega, nizkoproračunskega projekta razrasla v najodmevnejši film lanskega leta. Foto: EPA

Quaid je marca vložil tožbo proti filmski hiši Focus Features in producentoma Davidu Lindu ter Jamesu Schamusu, saj naj bi dramo Gora Brokeback predstavili kot nizkoproračunski film, zaradi česar je igralec privolil v nižji zaslužek, kot ga običajno prejme. Film režiserja Anga Leeja, ki je na letošnji podelitvi oskarjev prejel tri kipce, med drugim za najboljšo režijo, pa je le v ZDA v blagajno prinesel 82 milijonov dolarjev, po vsem svetu pa je do zdaj zalužil okoli 162 milijonov dolarjev.

Torej le ni obubožani umetnik
V utemeljitvi tožbe so igralec in njegovi odvetniki med drugim zapisali, da je Randy Quaid prepoznavno ime in močno priljubljen igralec svetovnega merila, filmi, v katerih je nastopil, pa vsako leto prinesejo skoraj 2 milijardi dolarjev.

Komu verjeti?
Na sodišču je tako Randy Quaid zahteval vsaj 10 milijonov dolarjev, po besedah njegove predstavnice Susan Madore pa je tožbo opustil po tem, ko so mu pri Focus Features ponudili bonus, ki ga želi razdeliti z drugimi glavnimi igralci filma. Pri Focus Features to zanikajo in trdijo, da se z igralcem niso pogodili. Temu so dodali, da so okoliščine, zaradi katerih je opustil tožbo, prav tako skrivnostne kot okoliščine, ki so ga pripeljale do vložitve tožbe. "Focus Features se nikoli ni pogajal, predlagal ali privolil v kakršno koli poravnavo s Quaidom ali njegovimi odvetniki, smo pa veseli, da je to za nami, in mu želimo le najboljše," je dogodke komentirala Focusova predstavnica za tisk Adriene Bowles.

Randy Quaid je v filmu Gora Brokeback upodobil živinorejca, ki najame kavboja, v vlogi katerih sta se predstavila igralca Heath Ledger in Jake Gyllenhaal. Kavboja nato skupaj preživita poletje ob skrbi za čredo Quaidovega lika, ob tem pa razvijeta desetletja trajajoče ljubezensko razmerje.