Potem ko se je pred dnevi v Benetkah začel arhitekturni bienale, je prišel znova čas, da italijansko romantično mesto preplavijo še filmi. Foto: EPA
Potem ko se je pred dnevi v Benetkah začel arhitekturni bienale, je prišel znova čas, da italijansko romantično mesto preplavijo še filmi. Foto: EPA
Benetke
Za odprtje festivala so izbrali film Črni labod Darrena Aronofskega, ki pripoveduje zgodbo o balerini newyorškega baleta (Natalie Portman), ki se spoprijatelji s 'tekmico' in se pri tem vse bolj poglablja v svojo 'temno stran', brezbrižnost, ki jo lahko uniči. Foto: EPA
Benetke, Mostra
Tudi letos v Benetkah pričakujejo vrsto svetovnih imen filma. Tam se že mudi Jessica Alba, ki igra v srhljivki Machete (Mačeta) Roberta Rodrigueja. Foto: EPA
Quentin Tarantino.
Žiriji 67. filmskega festivala v Benetkah predseduje Quentin Tarantino. Foto: EPA

Po težko pričakovanem filmu leta, v katerem nastopajo Natalie Portman, Vincent Cassel in Mile Kunis, bodo beneški koluti do 11. septembra odvrteli 83 celovečernih filmov, od katerih jih bo 27 predvajanih zunaj konkurence. Na zlatega leva upajo filmarji 24 filmov, med katerimi ostaja do 6. septembra neznan le še en naslov filma presenečenja. Lani so po začetku festivala tekmovalni program dopolnili s kar dvema naslovoma, Werner Herzog pa je bil v konkurenci tako naknadno zastopan z dvema izdelkoma.
V letošnjem izboru filmov so številčno gledano s šestimi najmočneje zastopane ZDA, italijanski mediji pa pišejo, da je poudarek letošnjega festivala na "italijansko-ameriškem izzivanju". Italijanska produkcija namreč sledi s štirimi filmi, med drugim La solitudine dei numeri primi (Samotnost praštevil) Saveria Costanza z Isabello Rossellini v glavni vlogi.

Svoj trenutek na Mostri bo imel tudi slovenski film, in sicer v sklopu mednarodnega Tedna kritike, kjer bodo predvajali prvi igrani film Vlada Škafarja Oča, v katerem igrajo Miki Roš, Sandi Šalamon in delavci tovarne Mura.
Častni lev v roke Johna Wooja
Izbor letošnjih nagrajencev bo odvisen tudi od okusa ameriškega režiserja Quentina Tarantina, letošnjega predsednika glavne žirije. Preostale uradne nagrade bodo podelile druge mednarodne žirije; tisto za nagrado v sekciji Horizonti bo vodila Shirin Neshat, v sekciji Controcampo Italiano Valerio Mastandrea, žirijo za nagrado Luigi De Laurentiis za prvenec Fatih Akin. Znan je že dobitnik častnega leva – to bo azijsko-ameriški filmski režiser in producent John Woo.
Po besedah umetniškega direktorja najstarejšega filmskega festivala na svetu Marca Müllerja bo letošnja Mostra v znamenju režiserjev, ki "eksperimentirajo z vsem, kar ponuja jezik sodobne vizualne umetnosti". Lido bo "šprical od mladosti", povprečna starost režiserjev je 47 let, se veseli umetniški vodja festivala. Med filmi, ki jih bodo letos predstavili v Benetkah, se med drugim omenja predvsem Somewhere (Nekje) režiserke Sofie Coppola, hvaljene za film Izgubljeno s prevodom, Miral Juliana Schnabla ali novi dosežek Francoisa Ozona Potiche. Latinsko Ameriko zastopa film Post Mortem Pabla Larraina.
23 svetovnih premier
Med 27 filmi, ki jih bodo predvajali zunaj konkurence, se obeta kar 23 svetovnih premier. Omenimo le Julie Taymor, ki je na platno prenesla Shakespearov Vihar z dobitnico oskarja Helen Mirren v glavni vlogi. Prav Vihar bo festival tudi sklenil. Tu sta še vohunski film Bena Afflecka The Town (Mesto) in v ZDA producirana srhljivka Machete (Mačeta) - odprla bo sekcijo Mezzanotte (Polnoč) režiserja Roberta Rodrigueja. V filmu nastopajo Danny Trejo, Jessica Alba in Robert de Niro.



Filmi v tekmovalnem programu:

DARREN ARONOFSKY: BLACK SWAN (ZDA)
ASCANIO CELESTINI: LA PECORA NERA (Italija)
SOFIA COPPOLA: SOMEWHERE (ZDA) ANTONY CORDIER: HAPPY FEW (Francija)
SAVERIO COSTANZO: LA SOLITUDINE DEI NUMERI PRIMI (Italija)
FEDORCHENKO: OVSYANKI (Rusija)
VINCENT GALLO: PROMISES WRITTEN IN WATER (ZDA)
MONTE HELLMAN: ROAD TO NOWHERE (ZDA)
ÁLEX DE LA IGLESIA: BALADA TRISTE DE TROMPETA (Španija)
ABDELLATIF KECHICHE: VENUS NOIRE (Francija)
PABLO LARRAÍN: POST MORTEM (Čile)
RICHARD J. LEWIS: BARNEY'S VERSION (Kanada-Italija)
MARIO MARTONE: NOI CREDEVAMO (Italija, Francija)
CARLO MAZZACURATI: LA PASSIONE (Italija)
TAKASHI MIIKE: JÛSAN-NIN NO SHIKAKU (Japonska)
FRANÇOIS OZON: POTICHE (Francija)
KELLY REICHARDT: MEEK'S CUTOFF (ZDA)
JULIAN SCHNABEL: MIRAL (ZDA, Francija, Italija, Izrael)
JERZY SKOLIMOWSKI: ESSENTIAL KILLING (Poljska, Norveška, madžarksa, Irska)
ANH HUNG TRAN: NORUWEI NO MORI (Japonska)
ATHINA RACHEL TSANGARI: ATTENBERG (Grčija)
HARK TSUI: DI RENJIE ZHI TONGTIAN DIGUO (Kitajska)
TOM TYKWER: DREI (Nemčija)

Festival odpira Črni labod ...

... zapira pa Mačeta