Anthony Russo (1970) in Joe Russo (1971) sta producenta, režiserja in scenarista, ki se večine projektov lotita s skupnimi močmi. Foto: EPA
Anthony Russo (1970) in Joe Russo (1971) sta producenta, režiserja in scenarista, ki se večine projektov lotita s skupnimi močmi. Foto: EPA
Sorodna novica Maščevalci: Zaključek

Če bodo dogovor, o katerem je prva poročala revija The Hollywood Reporter, dejansko dosegli, se bo z vrnitvijo režiserskega tandema končal večmesečni, bojda precej turbulentni proces iskanja režiserja za naslednje Maščevalce. V igri je bilo več uglednih imen, npr. Shawn Levy (Deadpool & Wolverine), ki so mu službo tudi ponudili. Pogovori z bratoma Russo so zdaj še v povojih, še poroča omenjena revija.

Za Marvel zaslužila več kot 6 milijard dolarjev
Projekt bi pomenil tudi nekakšno vrnitev domov: brata Russo sta se kalila v televizijskih vodah, denimo kot scenarista pri serijah, kakršni ta bili Arrested Development in Community, in nato pred več kot desetletjem prestopila v svet blockbusterjev s spektaklom Stotnik Amerika: Zimski vojak (2014). V skupnem seštevku sta režirala štiri najboljše in najdonosnejše filme studia Marvel, po Zimskem vojaku še Stotnik Amerika: Državljanska vojna (2016), Maščevalci: Brezmejna vojna (2018) in Maščevalci: Zaključek (2019). Skupaj so njuni filmi zaslužili 6,7 milijarde dolarjev, Zaključek pa z 2,8-milijardnim zaslužkom ostaja drugi najdonosnejši film v zgodovini.

V zadnjih letih sta se ukvarjala predvsem s filmsko produkcijo: njun studio AGBO je sodeloval pri oskarjevski uspešnici Vse povsod naenkrat, pa tudi pri Amazonovi seriji Citadel in Netflixovi franšizi Extraction. Nobeden od njunih naslovov za pretočne platforme sicer ni dosegel popkulturnega statusa Marvelovih filmov, sta pa režirala kriminalno dramo Cherry (2021) za Apple in akcijski film The Gray Man (2022) za Netflix. Podpisana sta tudi pod znanstveno fantastiko The Electric State, ki še prihaja v Netflixovo knjižnico.

Najdonosnejši film vseh časov ostaja Avatar (tudi zato, ker ga je James Cameron pred premiero drugega dela vrnil v kinematografe), takoj za njim na lestvici pa je (za zdaj še) zadnji del franšize Maščevalci. Foto: Reuters
Najdonosnejši film vseh časov ostaja Avatar (tudi zato, ker ga je James Cameron pred premiero drugega dela vrnil v kinematografe), takoj za njim na lestvici pa je (za zdaj še) zadnji del franšize Maščevalci. Foto: Reuters
Sorodna novica Obsodba Jonathana Majorsa skazila dolgoročne načrte studia Marvel

Iztirjena Kangova dinastija
Peti film o Maščevalcih je dolgo časa nosil naslov The Kang Dynasty; naslovnega zlikovca s sposobnostjo potovanja v času bi moral igrati Jonathan Majors. Kot Kang Osvajalec (Kang the Conqueror) bi moral biti nekakšen ekvivalent Thanosu, zlobcu, s katerim so Maščevalci obračunali v filmih Zaključek 1 in 2.

Studio Marvel je bil nato prisiljen prekiniti sodelovanje z Majorsom, ko je bil ta decembra lani obsojen zaradi napada in nadlegovanja nekdanje partnerice. Kangovo dinastijo bi po prvotnih načrtih moral režirati Destin Daniel Cretton (Shang-Chi in legenda o desetih prstanih), a je že pred Majorsovo uradno obsodbo dal odpoved. Najverjetneje je, da bodo scenarij zdaj predelali tako, da bodo Kanga iz njega črtali in našli nov naslov za film. Šušlja se, da bodo novi naslov razkrili ta konec tedna na konvenciji Comic-Con v San Diegu.

Prihaja kaos v multivesoljih
Šesti film o Maščevalcih bo Secret Wars – zgodba, za katero sta brata Russo že zdavnaj rekla, da bi si jo želela prirediti za veliko platno. V stripih v osemdesetih se je "skrivna vojna" vrtela okrog zlikovca z imenom Beyonder; v prvem delu je vse Marvelove junake in zlikovce zbobnal v bitko na planetu Battleworld. Leta 2015 so stripi sago obudili od mrtvih z uporabo multiverzuma; posamezne elemente te zgodbe je že omenjal film Doktor Strange v Multivesolju norosti (2022). V novih stripovskih Skrivnih vojnah so vsa multivesolja uničena; posamezni ohranjeni drobci vseh teh svetov so zbrani na planetu, ki mu vlada zlobni Doctor Doom.

Peti del franšize o Maščevalcih je napovedan za maj 2026, šesti pa točno za eno leto pozneje.