Ken Loach je najprej študiral pravo na Oxfordu, nato se obrnil h gledališču. Svojo filmsko pot je začel na televiziji s serijo dokumentarnih dram, med njimi Cathy Come Home, ki je vodila celo v neposredno spremembo zakonov o brezdomnosti. Foto: EPA
Ken Loach je najprej študiral pravo na Oxfordu, nato se obrnil h gledališču. Svojo filmsko pot je začel na televiziji s serijo dokumentarnih dram, med njimi Cathy Come Home, ki je vodila celo v neposredno spremembo zakonov o brezdomnosti. Foto: EPA

85-letni režiser, znan kot veliki socialni realist britanskega filma, je dejal, da je v stranki prišlo do "čistk" in "lova na čarovnice", potem ko je bil kritičen do vodje laburistov sira Keira Starmerja.

Loach je znan po socialnem realizmu in naturalističnem slogu
Iz poročil prejšnjega meseca po poročanju Guardiana izhaja, da se je Starmer pripravljal podpreti čistko frakcij, ki so podpirale vodstvo njegovega predhodnika Jeremyja Corbyna.
Podporniki nekdanjega voditelja so trdili, da se je Starmer odmaknil od potez, ki bi vodile v demokratizacijo stranke, in da se je proti nekaterim članom boril z večjim navdušenjem kot torijci. Starmer naj bi v torek pred vodstvom stranke podprl "predlog prepovedi štirih skrajno levičarskih frakcij", še poroča Guardian.

Sorodna novica Britanski laburisti suspendirali svojega nekdanjega vodjo Corbyna

Loach, dobitnik dveh zlatih palm v Cannesu, je na Twitterju zapisal: "Laburistična stranka se je končno odločila, da nisem primeren za članstvo v njihovi stranki, saj se ne bom odrekel že izgnanim. No ... Ponosen sem, da stojim z dobrimi prijatelji in tovariši, ki so bili žrtve čistke. To je res lov na čarovnice ... Starmer in njegova klika ne bosta nikoli vodila stranke ljudstva. Mi smo številni, njih je malo. Solidarnost. "

Že drugič iz stranke
Loach je nekoč že zapustil laburistično stranko, in sicer v devetdesetih letih prejšnjega stoletja po treh desetletjih članstva, ker je bil zgrožen nad Tonyjem Blairom. Bil je dejaven tudi v političnih strankah, kot sta Respect (Spoštovanje) in Left Unity (Leva enotnost), ki predstavljata radikalno alternativo laburistom. Po izvolitvi Corbyna kot vodje se je znova pridružil stranki.

Nekdanji finančni minister vlade v senci John McDonnell je na Twitterju zapisal: "Izgnati tako dobrega socialista, ki je toliko naredil za spodbujanje vzroka socializma, je sramota. Kenovi filmi so razkrili neenakosti v naši družbi, nam dali upanje za spremembe in nas navdihnili za boj. Svojo solidarnost pošiljam prijatelju in tovarišu."

Stranka: "Ne bomo komentirali posameznih primerov"
Corbyna so oktobra lani suspendirali iz stranke, ker je dejal, da so nasprotniki in mediji "antisemitizem v laburistični politiki" dramatično precenili. Disciplinska komisija je po tem, ko je izjavo umaknil, preklicala suspendiranje, a Starmer ni hotel predati vodstva Corbynu.

Howard Beckett, član izvršnega odbora NEC-a, je bil maja izključen iz stranke, potem ko je na Twitterju zahteval deportacijo notranje sekretarke Priti Patel. Predstavnik laburistov je dejal: "Ne bomo komentirali posameznih primerov. Kot smo že poročali, je NEC na zadnjem sestanku sprejel sklep, da prepove več organizacij."