Foto:
Foto:

Dobitnika drugih dveh rotterdamskih tigrov, glavnih festivalskih nagrad, ki jih žirija podeljuje za prvenec oziroma drugi film v karieri, sta tajvanski režiser Li Kang-Šeng za film Pogrešani in nemški režiser Jan Krueger za delo Na poti.

Poletje v zlati dolini je mednarodna koprodukcija, pri kateri je sodelovala tudi Slovenija, in to Studio Arkadena v sodelovanju s Filmskim skladom RS-a.

Šestnajstletnik v povojnem Sarajevu
Film, ki je bil prikazan tudi na šestem festivalu slovenskega filma lani v Celju, govori o šestnajstletniku Fikretu Varubi iz Sarajeva, na katerega se prenese ogromen očetov dolg. Fikret, čeprav še otrok, se odloči, da bo odkupil dušo očeta. Da bi vrnil denar, ohranil ponos in očetu zagotovil "halal", se poda v resnični svet podzemlja. V njem pa vladajo kaos, korupcija, beda in velika revščina.

Druga uspešna slovenska koprodukcija
Srdjan Vuletič (1971), ki je leta 1995 diplomiral na Akademiji odrskih umetnosti v Sarajevu, je ob slovenski finančni podpori pred nekaj leti že posnel izjemno uspešni kratki film Hop, Skip & Jump, koprodukcijo slovenskega Studia Arkadena, RTV-ja Slovenija, Filmskega sklada RS-a in sarajevskega podjetja Refresh Production. Z njim je pobral vrsto nagrad na mednarodnih filmskih festivalih, med drugim v Berlinu leta 2000 glavno nagrado v kategoriji kratkega filma.